GeriSağlık Bademcik ameliyatı için en uygun zaman hangisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bademcik ameliyatı için en uygun zaman hangisi?

Bademcik ameliyatı için en uygun zaman hangisi?

Sık iltihaplandıklarında hayatımızı kabusa çevirebilirler!

Bademcikler ağız içinde iki taraflı bulunan ve lokal fonksiyon gören savunma organlarıdır. Görevleri ağız yoluyla gelen mikropları hedef alan lokal savunma hücreleri üretmek olan bademcikler boyutları arttığında ya da sık iltihaplandıklarında farklı bulgular vererek hayatımızın akışını kabusa çevirebilir. Sık iltihaplanan bademcikler büyüme geriliği, böbrek, kalp, eklemleri etkileyen kronik hastalıklara yol açabileceği gibi tıkayıcı boyuta ulaşan ancak iltihaplanmayan bademcikler ise çocuklarda uykuda nefes durması (uyku apnesi), horlama, ağız kokusu, agresyon, okul başarısında azalma, büyüme geriliğine yol açabilir.

Bademcik tedavisi nasıl yapılır?

Tıkayıcı boyuta ulaşan ve buna bağlı olarak uykuda nefes durması (uyku apnesi), horlama, ağız kokusu, agresyon, okul başarısında azalma, büyüme geriliği gibi belirtiler veren ya da 2 yıl takip edilen ve yılda en az 5 defa bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda tedavi bademciklerin alınmasıdır.

Bademcikler en erken ne zaman alınabilir?

Koruyucu fonksiyonları nedeniyle 4 yaş altında özel durumlar haricinde bademciklerin alınması uygun değildir.

Hangi durumlarda 4 yaş altında bademcik ameliyatı yapılır?

Çocuk yıl içinde 1 yıllık takiplerde en az 7 kez, 2 yıllık takiplerde en az 5 kez ateşli bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa; uykuda nefes durmasına yol açan tıkayıcı boyuta ulaşan büyük bademcikleri varsa 4 yaş altında bademcik ameliyatı yapılabilir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat öncesi çocukların psikolojik olarak etkilenmemesi için sakinleştirici şurup verilir ve çocuklar bu şurubu içtikten 20 dakika sonra etki başlar. Çocuk, sakin ve mutlu bir şekilde ameliyathaneye alınır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta çocuk tamamen uyutulur, ağrı ya da acı hissetmez. Ameliyat sonrasında da çocuklar sakinleştirici şurubu içtikten sonra hiçbir şeyi hatırlamazlar, bu sayede psikolojik travmadan da korunmuş olurlar. Bu ameliyatın lokal anestezi ile yapılması hem hastanın güvenliği hem de psikolojik etkileri nedeniyle uygun değildir.

Son yıllarda en sık kullanılan “thermal welding yöntemi” nedir?

Operasyon sırasında kanama olmaksızın bademciklerin çıkarılmasını sağlayan, her hasta için tek kullanımlık steril uçları olan özel aletle yapılan yöntemdir. Ağrının çok az olması, kanama olmaması ve dikiş kullanılmaması bu yöntemin en önemli avantajlarıdır.

Ameliyat sonrası hastanede ne kadar kalınır? İyileşme süresi nedir?

Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.

Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra dondurma ile başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır. 1 hafta boyunca gıdaların daha yumuşak kıvamlı olmasına dikkat edilmelidir.

Ameliyat sonrası kanama olur mu?

Özellikle termal welding ile yapılan operasyonlarda kanama görülme ihtimali yok denecek kadar azdır.

Bademciklerin alınması vücutta savunma eksikliği yaratır mı?

Hayır yaratmaz, boğazda ve üst solunum yollarında lokal savunma görevi yapan birçok lenfoid organ bulunur ve bunlar bu görevi üstlenir.

Bu ameliyat için en uygun zaman nedir?

Bademcik ameliyatı yıl içinde her mevsimde yapılabilir.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Op. Dr. Cem Erbudak

False