Baba olmanın ideal yaşı nedir?

Erkekler 20 yaşında biyolojik ve nörolojik açıdan hazırdırlar. Bu yaşta beden ve beyin matürasyonunu yani gerekli gelişimini sağlamıştır. Ama psikolojik olarak hazır mı sorusuna verilecek cevap biraz daha karmaşıktır. Aslında her yaş döneminin avantaj ve dezavantajlarına bakmak ideal yaşı bulmada bize yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

20-30 YAŞ “BABA OLABİLİRİM” DÖNEMİ

Bu yaşlar genellikle mesleki hedeflere ulaşma ya da hayallerin peşinden gidildiği bir dönemdir. Enerjinin maddi hedeflere, karşı cinsle ilişkilere ve güç kazanmaya yoğun olarak harcandığı yaşlardır. Kadınları daha derinden tanıma çabası vardır. Bir kısmı evlenme ve çocuk sahibi olma arzusu içindedirler. Enerjik olmaları avantajdır. Kendi kişisel hedeflerine tam ulaşamamış olmaları, çalışma saatlerinin yoğun olması, daha az zaman ayırmaları, aileden destek beklemeleri, çabuk öfkelenmeleri ve kıskançlıkları ilişkilerinde en çok gördüğümüz sorunların başında gelir.
20’li yaşlarda evlenmek ve çocuk edinmek riskli olsa da 30’lara doğru riskler azalmaktadır.

Baba olmanın ideal yaşı nedir

30-40 YAŞ “ARTIK HAZIRIM” DÖNEMİ

Aile ve arkadaşlık ilişkilerin, işlerin ve kişisel gelişimin daha da oturduğu yaşlardır. Hedeflerin önemli bir kısmına ulaşılmış olur. Sıra eksikliğinin hissedildiği konulara gelmiştir. Özellikle de duygusal konularda. Hem biyolojik olarak enerji ve sağlığın korunduğu hem de yaşam ilgili daha bilinçli olunan bu dönem baba olmak için en ideal dönem olarak görünmektedir.

40-50 YAŞ “BABA OLDUM OLDUM… YAPMALIYIM ARTIK” DÖNEMİ

Gençliğin yavaş yavaş elden gittiği ve geç kalındığı düşünülen bir dönemdir. Evlenme ve çocuk sahibi olmada kaygıların yaşandığı bir dönemdir. Çocuğa kaliteli vakit ayırmada enerjinin düştüğü ama sabrın da artığı bir dönemdir. Yaşamla ilgili önemli eksiklikler yoksa bu dönem de ideal bir dönem olarak görünmektedir.

50 VE SONRASI “GEÇ OLDU AMA BELKİ..”

Biyolojik olarak rahatlıkla baba olabileceğiniz bir dönem olmasına rağmen “Acaba çocuk sağlıklı olur mu?” ve “Ben bu çocuğun büyüdüğünü gerebilecek miyim?” gibi kaygılı düşüncelerin sarmaladığı bir dönemdir. Çocuk büyürken sağlık risklerinin (ülkemiz şartlarında) artması, çocukla kuşak farkının olma ihtimali, enerjinin azalması önemli dezavantajlardır. Önceki dönemlere göre ideal görünmemekle birlikte “Neden olmasın?” diye düşüneceğimiz bir dönemdir.

Baba olmanın ideal yaşı nedir

İDEAL BABA MI İYİ BABA MI?

• İdeal baba yoktur iyi baba vardır.
• Gebelik döneminde anneye destek olan kişidir “iyi baba”dır.
• Gocunmadan çocuğun altını değiştiren, yemek yediren, banyo yaptıran “iyi baba”dır.
• Bağırmadan, vurmadan ama anlayışlı ve tutarlı olarak eğiten “iyi baba”dır.
• “Biz babamızdan böyle mi gördük?” demeyen “iyi baba”dır.
• Her fırsatta çocuğuyla oyun oynayan “iyi baba”dır.
• Adil, dürüst, müşfik ve çalışkan olmaya çalışan “iyi baba”dır.
• Çocuğuna helal yollardan kazanç sağlayan “iyi baba”dır.
• Sürekli nasihat vermeyen, çocuğunun gözüne bakarak dinleyen, empati kuran “iyi baba”dır.
• Öğrenmesine ve hata yapmasına fırsat veren “iyi baba”dır.
• Gitmeyen, acil durumda her zaman yanında olan “iyi baba”dır.
• Çocuğunun annesine her zaman saygı duyan ve sevendir “iyi baba”…

Yazarın Tüm Yazıları