İlkim Öz
İlkim Öz
İlkim Öz

Baba modeli kadınların eş seçiminde etkili!

Kadınlar, eş seçiminde babalarını rol model alıyor.

Haberin Devamı

Babaların kişilik özellikleri ve davranış biçimleri kız çocukları tarafından kopyalanıp, ileride benzer bir erkeğe rastladığı zaman, o erkeği sevgili ya da eş olarak seçebiliyor. Öfke kontrolsüz, şiddet eğilimli babaların kızlarının evliliğine baktığımızda, eşlerinin de öfke kontrolü olmayan ve şiddet eğilimli olduğunu görebiliyoruz. Takıntılı ve kontrolcü babaların kızları yine kontrolcü eşler seçebiliyor. Eleştiren, suçlayan bir iletişim dili olan babaların kızları, eşlerini eleştirici ve suçlayıcı erkeklerden seçebiliyor. Narsist bir babanın kızı yine narsist bir erkekle evlenebiliyor.

BABANIZ VE EŞİNİZİN TAVIRLARI BENZİYOR MU?

Bir kadın babasının olumsuz yönlerini bile bile (şiddet eğilimli vb.) neden gidip benzer özellikte bir erkeği seçiyor? “Ne kadar mantıksız!” diyebilirsiniz ve bu yaklaşımınızda haklısınız ama bilinçaltımız mantıkla değil duygusal kayıtlarla işler. Çocuk ulaşamadığı, kendisini onaylamayan, yeterince sevgisini hissettirmeyen baba boşluğunu, benzer bir erkeği seçerek doldurmaya çalışır. Burada bilinçli bir seçim değil, tamamen bilinçaltı tarafından yönlendirilen bir seçim vardır. Pek çok kadın danışan bu sorunu yaşar. Eşlerinden şikayetle gelir, onlara babaları sorulduğunda önce “Hayır babamla eşim hiç benzemez” der, ancak zaman içerisinde benzerlikleri fark ettikçe kendileri de şaşırır.

Haberin Devamı

Baba modeli kadınların eş seçiminde etkili

EŞ SEÇİMİNDE BABANIN NASIL BİR ROLÜ VAR?

Bazen bilinçaltı, kadına tam tersi bir seçim yaptırabilir. Eğer çocuk babası tarafından fazlasıyla acı çektiyse, kendini acıya karşı korumak adına, babanın tam tersi bir kişilik seçebiliyor. Ama araştırma sonuçları bize gösteriyor ki terk eden babaların kızları, terk etme potansiyeli yüksek erkekleri; aldatan babaların kızları ise aldatma olasılığı yüksek erkekleri eş olarak seçebiliyor. Bir araştırma sonucuna göre de alkol bağımlısı babaların kızları yine alkol bağımlısı erkekleri seçebiliyor.

Bu sonuçlara baktığımızda kadınların eş seçiminde babalarının rolü son derece büyük. Babaları vefat etmiş babalarını hiç tanımamış kızlar ise mutlaka bir erkeği baba modeli olarak seçiyor. Dede, amca, dayı gibi aile içinde bir erkeği bilinçaltı, baba modeli olarak algılıyor.

Haberin Devamı

Paylaşımcı, eşleri ve kızları ile sağlıklı iletişimi olan babaların kızları bu durumda şanslı görünüyor. Ancak onlarda da şöyle bir risk faktörü oluşuyor. Her erkeği babaları gibi zannedip hatalı eş seçiminde bulunabiliyorlar.

Baba modeli kadınların eş seçiminde etkili

BABALARINA HAYRAN KIZLAR İLİŞKİLERİNDE SORUN YAŞAYABİLİYOR

Tabii bir de babalarına hayran ve bağımlı kızlar var. Bu kızlar evlendiklerinde eşlerinden babaları gibi davranmalarını istiyor. Eşlerinden kendilerine babalık yapmasını bekleyen bu kadınlar, eşlerine karşı çocuklaşıyor ve evliliklerinde zaman içinde büyük sorunlar yaşıyor.

BİLİNÇLİ EŞ SEÇİMİ İÇİN NE YAPMALI?

Kadınların eş seçiminde bilinçli olması için evlilik öncesi kendileri ile ilgili psikolojik danışmanlık almaları, aile içi iletişimleri ile anne ve baba modellerinin incelenerek, sağlıklı iletişim kurma yollarını öğrenmeleri iyi bir çözümdür. Bu konuda başvuruda bulunan kadınlarla yapılan terapik çalışmalardan başarılı sonuçlar almak mümkündür.

Haberin Devamı

Evlilik ve Aile Danışmanı
İlkim Öz

[fotogaleri=1203]