GeriSağlık B12 vitamini neden önemli? B12 eksikliği ne anlama gelir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

B12 vitamini neden önemli? B12 eksikliği ne anlama gelir?

B12 vitamini neden önemli? B12 eksikliği ne anlama gelir?

B12 eksikliği en çok çocuklukta ve yaşlılıkta görülür. B12 eksikliği ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? B12 eksikliğinde vücut hangi sinyalleri verir? Uzmanlardan öğrenelim.

Sürekli yorgunluk hali, sinirlilik, üşenme, unutkanlık, mutsuz hissetme, aşırı yeme isteği yaşıyorsanız sorumlusu B12 eksikliği olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, son yıllarda çevremizde çok duyulan B12 eksikliğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Gerçekten de B12 eksikliği insan yaşamında başta sinir sistemi olmak üzere hafıza, konsantrasyon, kaygı, stres, vücut ağrıları, ağrıyı olduğundan fazla algılama hissi, bunama ve metabolik hızın yavaşlaması gibi pek çok önemli rahatsızlığa neden olur. B12 vitamini dışardan yediğimiz yiyecekler tarafından vücudumuza girer. Yani vücut B12’yi üretmez. B12 vitamini yönünden fakir beslenmek veya mide hastalıkları B12 vitamininin yetersizlik nedenlerinden bazılarıdır.”

B12 VİTAMİNİ HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?

Dr. Ayça Kaya, B12 vitamininin hangi yiyeceklerde bulunduğunu söylüyor:

• Yılda en az 1 defa dahiliye doktoruna başvurarak B12 düzeyinizi ölçtürün.

• Kırmızı et, ciğer, balıklar, istiridye, midye gibi kabuklu deniz canlıları, yoğurt, peynir ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde çok fazladır.

• İlerleyen yaş ya da B12 vitaminini vücutta emilimini engelleyecek bir rahatsızlığınız varsa, doktor kontrolünde B12 takviyesini ağızdan veya enjeksiyon tedavisi şeklinde kullanabilirsiniz.

• B12 vitamini besinler dışında takviye olarak almak kişiyi şişmanlatmaz.

B12 vitamini neden önemli B12 eksikliği ne anlama gelir

B12 EKSİKLİĞİNDE VÜCUTTA NELER OLUR?

“El ve ayaklarınız uyuşuyorsa: B12 eksikliği sinirlerinizi örten koruyucu katmanın gücünü azalttığı için elleriniz, ayaklarınız veya bacaklarınızda ‘iğne batırılıyormuş’ hissi yaşayabilirsiniz” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, B12 eksikliğinin belirtilerini sıraladı.

B12 eksikliği, depresyon, kafa karışıklığı, bunama ve hafıza sorunlarına neden olabilir. B12 takviyeleri genellikle güvenlidir. Yetişkinler için günde 2,4 mikrogram B12 takviyesi yeterli olacaktır. İhtiyacınız olandan daha fazlasını alırsanız, vücudunuz fazla olanı idrarınızla atar. Yine de, yüksek dozlarda baş dönmesi, baş ağrısı, anksiyete, bulantı ve kusma gibi bazı yan etkiler görebilirsiniz.

• Dilinizde papilla denilen küçük şişlikler boşalmaya, diliniz giderek pürüzsüz ve parlak görünmeye başlar. B12 eksikliğinin yanı sıra geçirdiğiniz enfeksiyonlar veya kullandığınız ilaçlar da buna neden olabilir.

• Sebze ve meyvelerde B12 yoktur. Dolayısıyla, herhangi bir hayvansal ürün yemeyen vejetaryenler, B12 takviyesi içeren ekmek, kraker ve tahılları tüketmelidir. Hem hamilelik hem de emzirme döneminde B12 takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşun.

• Düşük B12, anemi veya başka bir durumun belirtisi olabilir. Yaralar genellikle kendiliğinden geçer; ancak sirke, turunçgiller ve acı baharatları tahriş edici veya acı verici olduğu için tüketmekten kaçının.

• Kaslarınız güçsüz olduğu için yorgun hissedebilirsiniz. Bu durumda B12 düzeyinize baktırarak hekiminizin yönlendirmesiyle hareket etmeniz daha doğru olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False