GeriSağlık B vitamini açısından zengin olan pirincin faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

B vitamini açısından zengin olan pirincin faydaları

B vitamini açısından zengin olan pirincin faydaları

Hem kanserden koruyor hem de Alzheimer ile savaşıyor.

Pirinç suda yetişen tek tahıldır. Yetişebilmesi için verimli topraklara ihtiyaç duyması bileşiminde vitamin ve minerallerin artmasını sağlar. 100 gram pişmiş pirinç yaklaşık olarak 100 kalori civarındadır. 25 gram protein ve 250 gram karbonhidrat içerirken yağ oranı yoktur. İşte, uzman diyetisyenlerin verdiği bilgilere göre pirincin faydaları…

Kanserden koruyor

Özellikle B grubu vitaminleri açısından zengin. B vitaminleri bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve kansere karşı vücudun savunma gücünün artmasını sağlarken beyin sağlığı için de çok önemli. B grubundan yetersiz beslenen bireylerde kansere yakalanma, Alzheimer oranı ve depresyon çok daha sıklıkla görülüyor.

Hazımsızlığı önlüyor

Pirinç kalsiyum, fosfor ve D vitamini için iyi birer kaynak. Bu nedenle de kemik gelişimi, cilt ve tırnak sağlığı için faydalı. Pirinç hazımsızlığı önler ve özellikle ishal durumunda en etkili besinlerden birisi. İshal bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir problem. Pirinç tüketimi ishal olmayı engellerken vücudun sıvı dengesinin de korunmasını sağlar. Laktoz ve glüten gibi alerjik bileşenleri olmadığı için sindirim ve bağırsak sistemi üzerine hiçbir olumsuz etkisi yok. İnek ve soya sütüne kıyasla pirinç proteinlerinin amino asit bileşimi anne sütündekilere daha yakın.

Enerji üretimine destek veriyor

Pirinç bir aminoasit olan lösin yönünden de zengindir. Lösin kan şekerini düzenleyerek enerji üretimine destek verir, büyüme hormonu üretiminde kullanılır yağların enerjiye çevrilmesine yardım eder ve yaraların iyileşmesinde önemi etkisi var.

Alzheimer ile savaşıyor

Folik asit eksikliği kolon kanseri, rahim kanseri ve göğüs kanseri gibi pek çok kanser türünün oluşmasını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra folik asit eksikliği Alzheimer hastalığına da davetiye çıkartabilir. USA Rice Federation verilerine göre 100 gram haşlanmış pirinçte 2 mcg folik asit bulunmakta. Folik asitin önemli kaynağı olan pirinç bu özelliği ile kanser ve beyin kanamasının önlenmesinde ve ilerde Alzheimer’a yakalanma riskinin azalmasında etkili olabilmekte.

İHA

False