Azospermi tedavisinde yeni bir açılım: Çok yönlü tese

Yeni ROSI tekniğinin de uygulamaya başlaması ile azosperminin tedavisinde umutlarımız bir kat daha arttı. Artık sadece kuyruklu spermleri beklemek yerine, kuyruk gelişimini tamamlamamış sperm serisi hücreler de tüp bebekte kullanılabilmekte. Böyle olunca azoospermik bir erkeğin hazırlığı ve takibinde de bazı düzenlemeler yapılması gereği doğdu. Öncelikle şunu vurgulamak isterim; kanallarda tıkanıklık dışındaki azoospermi olgularında tek başına mikroTESE ameliyatı yapmak yeterli olmaz.

Haberin Devamı

Bunun öncesinde hastanın seçilmesi ve hazırlanması, sonrasında da ameliyatla çıkarılan hücrelerin uygun işlemlerden geçirilmesi başarılı bir neticeye ulaşılmasında son derece önemli hususlardır.

MikroTESE ameliyatında en büyük endişe tüp bebeğe uygun spermin çıkıp çıkmayacağıdır. Bu sorun bizim de üzerinde uzun süredir çalıştığımız bir konu. Geldiğimiz noktada artık testisin içinde neyle karşılaşacağımızı büyük oranda tahmin edebiliyoruz. Böylece gereksiz TESE ameliyatlarından da kaçınmak mümkün olmakta. Bunu anlamak için işlemden önce ejakulatta bazı özel markırlara yani belirteçlere bakılır. Bunların olumlu gelmesi durumunda ameliyata geçildiğinde uygun hücre çıkmaması gibi bir sıkıntı da yaşanmaz. Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki TESE öncesi erkeğin bir süre ilaç tedavisi ile hazırlanması daha kaliteli sperm çıkma olasılığını anlamlı ölçüde artıracaktır. Hazırlık tedavisi erkeğin klinik ve hormonal durumuna göre belirlenir. Bunun için de başlangıçta detaylı bir inceleme süreci gerekmekte.

Haberin Devamı

Hazırlıklar tamamlanıp uygun hasta seçimi yapıldıktan sonra sıra mikroTESE’ye gelir. Testislerde sperm arama işlemi ameliyathane şartlarında, anestezi altında, mikroskop kullanılarak yapılmalı. Testise zarar vermeksizin, içinde sperm bulunduğu düşünülen tubüller çok dikkatli bir şekilde çıkarılır. Öncelikle kuyruklu olgun spermler aranır, olmazsa ROSI tekniği ile kullanılmak üzere kuyruk gelişimi yetersiz yuvarlak hücreler de toplanır. Yeni ROSI tekniği önceki ROSI uygulamalarından çok farklıdır. Bunda enzimlerle muamele edilmeyi takiben, hücrenin çekirdeği çıkarılarak bir seri özel işlemlerden geçirildikten sonra yumurtaya yerleştirilir. Detaylı genetik incelemelerle çocuğun sağlığını tehdit edecek bozuklukları elimine ettikten sonra da tüp bebek tamamlanarak gebelik beklenir.

İşte, bu şekilde çok yönlü bir mikroTESE işleminin ardından azoospermik erkeklerin de baba olma şansları artık daha fazla. 

Yazarın Tüm Yazıları