Ömer Yalçın
Ömer Yalçın
Ömer Yalçın

Ayaklarımızın sağlığımız hakkında söylediği 9 şey

Ayak sağlığı konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

Haberin Devamı

Günlük hayatta en çok yıpranan ve yorulan organların başında ayaklar gelir. Peki, ayak sağlığı konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Klinik Refleksolog & Psikolog Ömer Yalçın, ayaklarımızın bize sağlığımız hakkında sandığımızdan çok daha fazla bilgi verebileceğinin altını çizdi ve konuyla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

Vitamin eksiklikleri, troid sorunları, susuzluk, bağırsak problemleri… Ayaklarınız size sağlığınız hakkında tahmin ettiğinizden çok daha fazla bilgi verebilir. 5000 yıllık bir bilim olan “refleksoloji” el ve ayaklarımızda son bulan sinir ve damarların beyin ile ilişkili olduğu temeline dayanır. Bir ayakta yedi binin üzerinde sinir vardır. Her organın, bezin ve vücudun bölümlerinin ayakta ve ellerde “refleks noktası” olarak adlandırılan bölümleri mevcuttur. Bu bilimden faydalanarak ayaklarımızın sağlığımızla ilgili bize işaret etmeye çalıştıklarına şöyle bir göz atalım…

1. SOĞUK AYAK

Hipotiroidi veya hipertiroidi ayaklarımız da dahil olmak üzere bir dizi yolla vücudumuzu etkileyebilir. Ayaklarınız her zaman soğuk mudur? Bu, işaretlerden bir tanesi olabilir. Bunu yanında, kuru cilt ve saç, yorgunluk ve açıklanamayan kilo alımı problemleriniz varsa doktora gözükmenizde fayda olacaktır.

2. ŞİŞKİN VE AĞRIYAN BAŞPARMAK

Sürekli ağrıyan, şişmiş, kırmızı ve sıcak başparmak gut rahatsızlığına işaret ediyor olabilir. Bu şikayetlerle doktora başvuran kişiler sonrasında gut olduklarını öğrenebilirler. Gut, kandaki ürik asidin yüksek seviyelere çıkması sonucu meydana gelir. Gut genellikle aşırı et tüketimi ile ilişkilendirilmiş olsa da on vakadan birisinde beslenme sonucu ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

Ayaklarımızın sağlığımız hakkında söylediği 9 şey

3. KURU VE ÇATLAK CİLT

Ayaklarınızın üstünü, özellikle de parmak aralarınızın kuru ve pul pul olduğunu fark ederseniz bu bir mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda bir cilt doktoruna gitmeniz sizin için en doğru hareket olacaktır.

4. KOKAN AYAKLAR

Ayakların kötü kokması illaki bir sorun olduğuna dair bir işaret değildir. Bu durum sadece hijyenik bir problemin sonucu olabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa düzenli olarak ayaklarınızı yıkamanız, pamuklu çorap giymeniz ve terlemeye yatkın ayaklarınız varsa yanınızda yedek çorap bulundurmanız gerekir. Bir başka ipucu ise aynı çorapları ikinci gün giymemeniz olacaktır. Ayak bakımı hem kendimiz için hem de bu gibi durumlarda çevremizdekiler için önemlidir.

5. YÜRÜME ZORLUĞU

Ayaklarımızın üzerine basmakta zorlanıyorsak bu bize birtakım rahatsızlıkların işaretini veriyor olabilir. Düşük kalsiyum emilimi, tanı konulmamış bir kırık, ödem bunların başında gelmektedir. Bu sebeple durumu geciktirmeden bir doktora başvurmak en doğru hareket olacaktır.

6. SIK KASILMALAR

Bu durum aşırı yorma ve fizyolojik nedenlerle oluşmadıysa sık sık kramp girmesi, susuzluk veya bir dizi vitamin ve mineral eksiklerinden kaynaklanıyor olabilir. Potasyum, kalsiyum, kandaki sodyum seviyesinin azlığı gibi nedenler sizi kas spazmlarına daha eğilimli hale getirecektir.

Ayaklarımızın sağlığımız hakkında söylediği 9 şey

7. AÇIKLANAMAYAN UYUŞUKLUK

Ayaklarınız ve bacaklarınızda uyuşukluk hissediyorsanız bunun birtakım nedenleri olabilir. Bu durum çok uzun süre oturma sonucu oluşabileceği gibi fibromiyalji, MS, bel fıtığı gibi birtakım ciddi sinir hasarlarının sonucu da olabilir. Bu sebeple bu gibi durumlarla karşılaştığınızda derhal doktorunuza başvurmanız en doğru hareket tarzı olacaktır.

8. AYAK ORTASINDA SERTLİK VE AĞRI

Özellikle sol ayağımızın içindeki ağrı ve sertlik, kabızlık gibi bazı problemlerin varlığına işaret ediyor olabilir. Bu bölgeye günde beş dakika krem ya da yağ ile yapılacak masaj sorunun ortadan kalmasına yardımcı olacaktır. Bu masaj, özellikle bebeklerde oldukça etkilidir.

9. AYAKLARIN KILSIZ OLMASI

Bu tabii ki her zaman bir problemin işareti olmayabilir. Özellikle ayaklarda ayırt edici şekilde bir kılsızlık sorunu varsa veya sonradan oluştuysa bu kan dolaşımı ile ilgili bir problem yaşadığınızın işareti olabilir. Bunu test etmek için ayak bileğinizden nabzınızı kontrol etmeye çalışabilirsiniz. Bulamazsanız doktora başvurmanız en doğru hareket olacaktır.

Daha detaylı incelemelerle farklı rahatsızlıkların işaretlerini de verebilecek olan ayaklarımıza gerektiği önem ve hassasiyeti göstermeyi unutmayınız. 

AYAK BAKIMINDA PÜF NOKTALAR!