Sertaç Sever
Sertaç Sever
Sertaç Sever

Ayak mantarı nasıl geçer?

Parmak araları yıkandıktan sonra nemli kalmamalı, havlu ile kurulanmalı...

Haberin Devamı

Ayak mantarlarını ikiye ayırabiliriz: Bir tanesi ayak parmak aralarının aşırı nemli ve terli kalmasından dolayı olan küf mantarı diğeri ise başkalarından bulaşan mantar türüdür. Özellikle ülkemizde abdest alındıktan sonra parmak aralarının tam kurulanmaması sonucu oluşan küf mantarı sık görülür. Bu mantar, ilaç tedavisiyle düzelir fakat ayak parmak arası nemli kalınca tekrar edebilir.

Ayak mantarı nasıl geçer

MANTARA KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

  • Parmak araları yıkandıktan sonra nemli kalmamalı, kağıt havlu veya peçete ile iyice kurulanmalıdır. Mantar çok sık tekrarlıyorsa parmak aralarına düzenli olarak sprey şeklinde mantar ilacı sıkılabilir.
  • Çorap olarak pamuk içeriği veya ter emme kapasitesi daha yüksek olanlar tercih edilmeli, sentetik çoraplardan olabildiğince kaçınılmalıdır.
  • Ayakta aşırı terleme ve koku oluşumu da varsa mutlaka bir dermatolog ile görüşülmeli, ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu tür durumlarda sadece mantar ilaçlarıyla tedavi yeterli olmayabilir.
  • Ayak terlemesi şikayeti fazlaysa, parmak aralarına ve tabana düzenli uygulanacak pudra şikayetleri azaltacaktır. İlaçlarla kontrol altına alınamayan aşırı ayak terlemelerinde ise botoks tedavisi uygulanabilir.
  • Ortak kullanılan ev terliklerinin çorapsız giyilmemesi çok önemlidir. Özellikle misafirliklerde kendi terliğini götürmek hijyenik bir çözümdür. Ayakkabı mağazalarında ise deneme yaparken mutlaka çorap giyilmelidir.
  • Mantarın en sık bulaştığı yerler ise ortak ıslak zeminlerdir. Ev, yurt, otel gibi toplu yaşam alanlarındaki banyo ile duşakabinlerden sıklıkla mantar bulaşır. Spor salonları ve havuzlar ise diğer sık görülen bulaşma alanlarıdır. Yapmamız gereken, kendi terliğimizi ayağımızdan çıkarmamak ve çıplak ayağımızın bu zeminlerle temasını engellemektir. Bu şekilde aynı yerlerden bulaşan siğillerden de korunmuş oluruz.

Ayak mantarı nasıl geçer

MANTAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Mantar tespit edildikten sonra krem ve hap tedavilerine çok iyi yanıt veren bir rahatsızlıktır. Tedaviyi düzenli uygular, yukarıdaki önerilere de uyarsak tekrarlamayabilen bir cilt hastalığıdır.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı
Dr. Sertaç Sever

AYAK MANTARININ ÇARESİ SARIMSAKLI KÜRDE!