GeriSağlık Avokado nasıl yenir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Avokado nasıl yenir?

Avokado nasıl yenir?

Bereket meyvesi avokadoyu tüketmeden önce bunları bilmenizde fayda var…

Bereket meyvesi diye anılan avokadonun birçok faydası bulunmaktadır. Toplandığında sert bir meyve olan avokado klimakterik yani toplandıktan sonra olgunlaşmasını devam ettiren bir meyvedir. Avakodoyu yemek için evinizde oda sıcaklığında birkaç gün bekletmeniz gerekmektedir. Avokadoyu aldığınızda hemen tüketmek istiyorsanız yumuşamış olanları seçmelisiniz. Fakat alırken ve kendiniz yumuşamasını beklerken fazla beklememiş olmasına özen göstermelisiniz. İçi siyahlaşır ve çürümeye başlayabilir.

AVOKADO EVDE NASIL OLGUNLAŞTIRILABİLİR?

Avokadoyu birkaç gün bekletip yemek istiyorsanız satın alırken en sertlerini seçmeniz gerekmektedir. Avokado toplandığında serttir ve acı bir tada sahiptir, avokadoyu eve götürüp yemeniz tavsiye edilmemektedir. Evde oda sıcaklığında 3 ya da 5 gün arasında beklemelidir. Kavun ve muz gibi bir yapıda olan avokadonun yüzeyini ellediğinizde hafif içe bastırılabiliyorsa, yenecek kıvama gelmiştir demektir.

BU MEYVEYİ YİYEN HAMİLE KALIYOR!

Avokado nasıl yenir

KISA SÜREDE OLGUNLAŞTIRILABİLİR Mİ?

Dışardan yumuşak avokado seçmek risk işi olabiliyor. Tavsiye edilen en sertlerinin alınması ve evde olgunlaşması için bekletilmesidir. Peki, evde 3-5 günden daha kısa süre bekleterek avokadoyu nasıl olgunlaştırabilirsiniz?

  • Aldığınız avokadoları bez poşete koyarak güzelce ağzını kapatıp oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
  • Avokadoyu bir gazete veya kağıt parçasına sarıp içine elma veya muz atmanız, avokadonun yaklaşık 1 günde olgunlaşmasını sağlar.

AVOKADO NASIL KESİLMELİ?

Tüm yumuşatma işlemlerinden bir tanesini uygulayıp, kabukların yumuşadığını görünce artık soyma işlemine başlayabiliriz. Tıpkı bir elma soymak suretiyle avokadonun boyuna doğru, bıçağı etrafında döndürerek kesin. Başladığınız çizginin bozulmamasına dikkat etmelisiniz. Sonrasında kestiğiniz avokadoyu iki kesilmiş tarafından tutarak zıt yönlere doğru hafifçe çevirin ve ayırın. Bir tatlı kaşığı yardımıyla ortasındaki büyük çekirdeğini çıkartın.

 

Avokado nasıl yenir
 

KABUKTAN AYIRMA İŞLEMİ

AVOKADO SALATASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Avokadonuzu ikiye ayırıp, çekirdeğini çıkarttıktan sonra artık yemek istediğiniz şekle göre kabuğunu ayıklayabilirsiniz. Dilimleyerek salatalarda veya meyve şeklinde yemek istiyorsanız; kabuğunu soymadan istediğiniz kadar dilimlere ayırın ardından küçük dilimlerin arkasından muz gibi soyarak kabuğundan ayırın. Püre halinde tüketmek istiyorsanız; tam kabuğu gelecek şekilde bardağın içine doğru avokadoyu sürün, böylece iç meyvesi bardağa girecek ve kabuğundan ayrılacaktır ya da büyük bir kaşıkla içini oyup ardından püre haline getirebilirsiniz.

 

Avokado nasıl yenir
 

AVOKADOYU SAKLAMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Avokadoyu uygun şekilde saklarsanız 5 ay kadar buzdolabında saklanılabilir. Bozulmadan ve tadı değişmeden saklamak istiyorsanız tıpkı tüketmek için yaptığınız bekletme ve kabuğundan ayırma işlemlerini uygulayın. Sonrasında ezerek püre haline getirin ve içine bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyip karıştırın. Uygun bir kap içine aldıktan sonra derin dondurucuya atıp uzun süre saklayabilirsiniz.

AVOKADO MUCİZESİ

False