Asit yağmurları insan sağlığını nasıl etkiliyor?

İstanbul için yapılan asit yağmuru uyarısı pek çok kişide tedirginliğe neden olurken, asit yağmurlarından korunmak için neler yapılabileceği konusu gündeme geldi. “Solunan hava artmış kimyasal yükü nedeniyle tehlikeli olabilir” diyen uzmanlar vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

Kimyasal maddeler karışmış havanın özellikle akciğer hastalıkları için önem taşıdığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seha Akduman, bazı önlemler almanın yararlı olabileceğini söyledi.

HAMİLELER VE ÇOCUKLAR DİKKAT ETMELİ

Kimyasal maddeler ile karışmış havanın solunmasının başta akciğer olmak üzere tüm sistemlerde olumsuz değişikliklere yol açabileceğine işaret eden Dr. Seha Akduman, “Astım, KOAH, akciğer kanseri gibi kronik akciğer hastaları, hamileler ve çocuklar zayıf bağışıklık sistemleri nedeni ile daha fazla risk altındadır. Özellikle bu grupta yer alan kişilerin dikkatli olmasında yarar var” diye konuştu.

ÖKSÜRÜK VE NEFES DARLIĞINA NEDEN OLABİLİR

Böyle durumlarda, kimyasalların yoğunluğuna ve maruziyet miktarına bağlı olarak çeşitli şikayetlerin ortaya çıkabileceğini hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seha Akduman, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Gözlerde kaşınma sulanma, bronşların etkilenmesine bağlı olarak öksürük, nefes darlığı, kronik akciğer hastalarında alevlenmelere neden olabilir. Kimyasal maddeler ile karışmış havanın ve yağmurun olumsuz etkilerini en aza indirmek için dış ortamda geçirilen sürelerin kısıtlanması ve şemsiye kullanılması yararlı olacaktır.”

Asit yağmurları insan sağlığını nasıl etkiliyor

GÖZ, DERİ VE SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

Asit yağmurları ile kükürtdioksit ve karbondioksit gazlarının kar ya da yağmur olarak yeryüzüne indiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal ise “Bu gazların soluduğumuz havada artması ve yağmur olarak yoğunlaşması başta göz, deri ve solunum yolu hastalıkları için risk oluşturmaktadır. Bu gazlar özellikle burundan başlayarak en küçük hava yollarına kadar difüz olurlar ve mukozada tahrişe yol açarlar. Bunun sonucu kişilerde solunum sıkıntısı, öksürük ve hırıltılı solunum olabilirr. Özellikle kronik akciğer hastalığı olan kişilerde bu şikayetler daha yoğun ve şiddetli hissedilir” dedi.

ACİL OLMADIKÇA SOKAĞA ÇIKILMAMALI

Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, havadaki gazların risk grubundaki kişiler için tehlike arz ettiğini söyledi ve şu uyarıyı yaptı:

Haberin Devamı

“Astım, KOAH, kronik bronşit ve kronik kalp hastalığı olan hastalarının, küçük çocukların, 65 yaş üstü kişilerin bu dönemlerde acil olmadıkça sokağa çıkmamalarını ve kapalı alanda kalmalarını öneriyoruz ve mutlaka artma ihtimali olan solunum sıkıntıları durumunda mevcut takip doktorlarına müracaat edip ilaç dozlarını artırmalılar.”

Yazarın Tüm Yazıları