Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Aşırı terleme ve koku bakterilerine botoks tedavisi

Sıcak yaz aylarında terleyerek vücut ısısını dengeliyoruz. Bir metrekarede bir dakikada bir milimetrelik terleme normal kabul edilir. Aşırı terleme dediğimiz hiperhidrozis rahatsızlığında ter miktarı normalin 30-40 katına çıkabiliyor. Sıcak hava, stres, heyecan ve korku bu hastalığı olan insanlarda su gibi ter akmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Aşırı terleme, koltuk altında, elde, ayakta ve yüz bölgesinde en çok görülür. Hiperhidrozis rahatsızlığı olanlar için terli ellerle tokalaşmak, koltuk altından yayılan kötü kokularla mücadele etmek, damla damla terli bir yüz ifadesiyle sosyal hayatını sürdürmeye çalışmak, terden adeta ıslanmış ayaklarla yürümek kâbus gibidir. Yaşam kalitesini ciddi düzeyde düşürmektedir. Psikolojik açıdan olumsuz etki yaratır. Aşırı terleme stresi, stres de terlemenin devam etmesini sağlayan kısır bir döngü oluşturmaktadır.

NEDENİ TAM BİLİNMİYOR

Hiperhidrozis hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sözkonusu vücut bölgelerindeki sempatik sinir sisteminin, şiddetli duygusal ruh halinde aşırı derecede faaliyete geçmesiyle yaşandığı gerçeği ortadadır. Genetik geçişli olduğu tahmin edilmektedir. Yaz sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde sempatik sinir sistemi de daha fazla çalışmakta, aşırı ter atma durumu daha sık yaşanmaktadır. Dolayısıyla özellikle koltuk altında bakterilerin çoğalması ve hoş olmayan bir koku yayması ciddi bir kozmetik sorunu da ortaya çıkarır.

Haberin Devamı

AŞIRI TERLEYEN KİŞİ BOL SIVI TÜKETMELİ

Cildin nem ve ph dengesini koruyan terleme aynı zamanda vücuttaki toksik maddelerin dışarı kanalize edilmesini sağlayan önemli bir arınma sistemidir. Ancak ter bezlerinin fazla çalıştığı durumlarda vücutta su kaybı oluşması ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bunun için aşırı terleyen insanların mutlaka yeterince sıvı tüketmesi gereklidir.

BOTOKS TEDAVİSİ İLE 3. GÜNDEN İTİBAREN TERLEME AZALIYOR

Dokuları bloke etmesi özelliğiyle kırışıklık tedavisinin vazgeçilmezi olan botoks enjeksiyonu yöntemi, bu özelliği dolayısıyla terleme tedavisinde de belli süreler içinde etkili sonuçlar vermektedir. Botoks işleminde botulinum denilen madde sempatik sinir sistemini geçici olarak bloke eder. İşlem, aşırı terlemenin olduğu bölgelere rahatlıkla uygulanmaktadır. Enjeksiyonun yapılacağı bölge operasyon öncesi birtakım testlerle tespit edilir. İşlem yapılacak bölge anestezik madde ile uyuşturulur. Böylece işlem sırasında acı hissedilmez. Aşırı çalışan sempatik sinir sistemine çok ince iğnelerle botulinum enjekte edilir. Hasta işlemden sonra hemen işine dönebilir. Ortalama üç günde terlemenin azaldığı gözlemlenir. 14 gün içinde tam sonuçlar görülür, terleme minimal seviyeye düşer ya da neredeyse hiç olmaz. Dolayısıyla hasta, kötü kokulardan uzak yeniden yükselen bir yaşam standartına kavuşur.

Haberin Devamı

TEDAVİNİN ETKİ SÜRESİ YAZ BOYUNCA DEVAM EDİYOR

İşlemin sonucu 6 aya kadar etkilidir. Hasta yaz aylarını tersiz ve kokusuz bir şekilde yaşar. 6 ay sonra işlem rahatlıkla tekrarlanabilir. Botoks tedavisinin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak gebelik döneminde terlemeye botoks tedavisi önerilmez.