GeriSağlık Artık gülüşümüz de dijital!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Artık gülüşümüz de dijital!

Artık gülüşümüz de dijital!

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler diş hekimliği alanında da hayallerin ötesinde değişimler yaşanmasını sağladı. Üç boyutlu yazıcı ve cad-cam teknolojileri ile ‘Dijital Diş Hekimliği’nin yeni nesil tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Dt. Eray Şahinsev yeni teknolojiyi, nasıl ve nerelerde uygulandığını anlattı.

Diş tedavilerinde devrim niteliği taşıyan dijital diş hekimliği; 3 boyutlu bilgisayar desteği ile çalışan CAD-CAM yani bilgisayar destekli dijital tarama, tasarım ve üretimden oluşmaktadır. 3 D tekniği, tomografi ve röntgende olduğu gibi iki boyutlu iz düşümsel görüntü değil, incelenen bölgenin hem dış hem de iç yüzeyinin şekli hakkında bilgi sahibi olunmasına olanak verir. Dijital diş hekimliğinin sunduğu çözümlerin, modern diş hekimliğinin her alanını kapsadığını ifade eden Dt. Eray Şahinsev, “3D tarama ve tasarım yöntemi ile tedavi öncesi hastanın yüzü ve yapılması planlanan estetik diş tedavilerini bir araya getiriyoruz. Dişlerin şekilleri, renkleri, ağız içerisinde nasıl durduğu ve tedavi sonrası görüntüsünü gerçeğe en yakın görsellerle sunuyoruz” dedi.

15 DAKİKADA DİJİTAL DİŞ TASARIMI!

Hastaların diş tedavilerine sıcak bakmamasının en önemli nedeninin uzun tedavi seansları ve yüksek estetik beklentileri olduğunu vurgulayan Dt. Eray Şahinsev, dijital diş hekimliği ile tek seansta dijital diş tasarımı yapılarak beklenilenin çok üstünde estetik görüntü elde edildiğini kaydetti. Dt. Eray Şahinsev, tek seansta dijital diş tasarımını şu şekilde anlattı: “Birinci aşamada; optik kamera ile ölçü alıyoruz. Ölçü alımı çok konforlu şekilde ve 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştiriliyor. Alınan ölçüyü, direkt kameranın bağlı olduğu bilgisayara transfer ediyoruz. İkinci etapta; bilgisayar görüntülerini üç boyutlu hale getirip kişinin yüz, çene ve diş yapısına uygun tasarım yapıyoruz. Tasarım bittikten sonra, uygun renk ve boyuttu blok seçip mikro torna cihazı ile diş formu elde ediyoruz. Tedavinin son aşamasında da bilgisayar destekli üretim sistemiyle üretilen protezleri yerleştiriyoruz.”

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ VE GÜLÜŞ TASARIMI

Dijital diş hekimliğinin daha güzel gülmek, daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen hastalarda çok fazla tercih edildiğini belirten Dt. Eray Şahinsev, “3D görüntüleme teknolojisinde mikro kamera yardımı ile dişler üç boyutlu hale dönüştürülüyor. Böylece hastalar yüz ve ağız yapısına uygun olarak, tedavi sonrasındaki görünümlerini tedavi başlamadan önce seçebiliyor. Ekrandaki üç boyutlu görüntü üzerinde hasta ile birlikte yaptığımız değişiklikler doğrudan üretilecek restorasyonlara yansıtılıyor. Kişiler istedikleri estetik diş görünümüne kavuştuklarında daha özgürce gülebiliyorlar” dedi.

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİNİN AVANTAJLARI NELER?

Tedavi süresi kısaldı: Bilgisayar sistemi ile klinik ortamında tek seansta uygulamalar yapılabilmekte ve diş tedavileri iki saatte bitirilebilmekte.

Hata ihtimali azaldı: Diş ölçümü ve tasarımı 3D teknolojisi ile yapıldığı için diş hekimine ve diş teknisyenine bağlı başarısızlık nedenlerini azaldı.

Daha doğal, beyaz ve parlak dişler: Dijital diş hekimliği ile zirkonyum veya seramik abutmentlerden oluşturulan dişler, ışığı doğal diş gibi yansıtır. Böylece daha estetik, doğal, beyaz ve parlak görüntü oluşur. 

Konforlu ve kısa süreli diş modeli alımı sağlandı: Geleneksel mum modelaj yönteminde diş ölçüm alımı sırasında hastalarda mide bulantısı / öğürme gibi problemler yaşanabiliyordu. Dijital diş hekimliği yönteminde yüksek çözünürlüklü ve laser destekli ağız içi mikro dijital kamerayla ölçü alımı kısa sürede gerçekleştiği için bu gibi problemlerle karşılaşılmıyor.

Enfeksiyon riski azaldı: Cad Cam cihazı ile biyolojik uyumluluğu yüksek olan zirkonyumdan veya güçlendirilmiş seramikten kişiye özel implant hazırlanıyor. Zirkonyum veya seramik abutmentler ağız içi dokularla maksimum uyum sağla, bakteri tutumu azlığı nedeni ile ağız hijyeni daha yüksektir ve uyumlama sırasındaki enfeksiyon riski minimuma inmektedir.
   

False