Aronia meyvesi gerçekten bir mucize mi?

Aronia meyvesi berry grubundan bir meyvedir. Diğer berry meyveleri gibi sağlığa birçok faydası vardır. Kuzey Amerikaya özgü bir besindir. Keskin ve kekremsi bir tadı vardır. Demir, çinko, kalsiyum, magnezyum mineralleri ile C,B, K vitamini zenginidir.

Haberin Devamı

ARONİA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR NELERDİR?

Aronia meyvesi, polifenol ve antosiyanin isimli antioksidantlar bakımından zengindir. Yapılan bir araştırmaya göre; polifenol zengini 143 besin arasında en yüksek oranda polifenol içerdiği tespit edilmiştir. Bu içerik; 3 önemli özelliğini ortaya çıkmaktadır.

1. anti-kanserojen etki
2. antiimflamatuar etki
3. antioksidant etki

Aronia meyvesinin en büyük özelliği kanser hücresinin büyümesini engellemesidir. Özellikle meme ve kolon kanserini engellemede etkili olduğu tespit edilmiştir.

Antioksidant özelliği ile karaciğer koruyucu özellik göstermektedir. Fareler üzerinden yapılan çalışmalarda, karaciğer hasarı olan farelere belli bir süre düzenli olarak aronia meyve suyu verildiğinde; karaciğeri koruyucu etki göstererek karaciğer hasarı oluşumunu en aza indirdiği tespit edilmiştir.

Arinoa meyvesi damarlarda plak oluşumunu engelleyerek koroner arter hastalığının oluşumuna karşı korumaktadır. Ayrıca damarlardaki kan basıncını düşürdüğü ve antiinflamatuar etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Yapılan bir çalışmada; yüksek kan basıncı olan bir gruba 6 hafta boyunca her gün 250 ml aronia meyve suyu verilmiş; sonucunda trigliserid, LDL kolesterol seviyesinde düşüş ve sistolik&diastolik basınçta düşüş tespit edilmiştir.

Çalışmalarda aronia meyvesinin insulin direnci ile savaşarak kan şekeri seviyesini düzenlediği görülmüştür. Bu özelliği ile diyabet oluşumunu engellemektedir. Yapılan bir çalışmada; 3 ay boyunca her gün 200 ml aronia meyve suyu içen diyabetli bir grubun kan glukoz seviyelerinde ciddi oranda düşüş gözlenmiştir.

Aronia meyvesinin bir diğer özelliği ise sindirim sistemini ve bağırsak florasını düzenleyerek kabızlığı azaltmasıdır. Bu özelliği ile de kolon kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir.

Yazarın Tüm Yazıları