GeriSağlık Arınmış bir vücutla yaza merhaba deyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Arınmış bir vücutla yaza merhaba deyin!

Arınmış bir vücutla yaza merhaba deyin!

Ender Saraç'tan hazımsızlığa ve toksinlere savaş açan tarifler!

Aşırı gaz ve hazımsızlık bedende kaliteli sindirimin olmadığını ve bu durumun sonucunda da bedende toksin birikebileceğini işaret eder. Biriken toksinler ağrılar, romatizma gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Aile Hekimliği Uzmanı ve Beslenme Danışmanı Uzmanı Ender Saraç iyi sindirim için bir tarif verdi.

Malzemeler

1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı rezene tohumu
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığından az karabiber
Yarım çay kaşığından az havlıcan

Hazırlanışı

Bu karışım bir çay bardağı suda 2 dakika kadar kaynatılır ve sonra baharatları süzülür. Ilık olarak 2-3 yudum yemekten 1-2 dakika önce, 1-2 yudum da yemekten hemen sonra içilir. Eğer tadı itici gelirse 5–6 damla limon suyu ve biraz esmer şeker koyabilirsiniz.

Yararları

Safra kesesini çalıştırır, karaciğerden toksin atmaya yardımcı olur. Toksin birikimine bağlı olarak eklem, kas ve romatizmal hastalık geçirenlere yardımcı olur. Zencefil, kimyon, havlıcan ve rezene tohumu hazmettiricidir. Zerdaçal ise, safra kesesini çalıştırır ve karaciğerden toksin atar. Böylece sindirim sistemini daha iyi çalıştırır. Çünkü sindirim salgılarını arttırır ve spazmı çözer.

Halsizliğe karşı kakule

Bazen belirli bir neden olmadan öğleden sonraları halsizlik olabilir. Böyle bir yakınmanız oluyorsa o zaman çekirdek kakulenin dış kabuklarını çıkarıp ağızda çiğneyin, emin hatta yutun. Zihni açacaktır. Kakule uyarırken koyu kahve veya çay gibi çarpıntı yapmaz. Tansiyon ve nabzı yükseltmez. Sinüsleri açar, daha iyi oksijenlenmeye yardımcı olur. Ayrıca isterseniz kakuleli kahve de öğleden sonraki halsizlik için güzel ve doğal bir uyarıcı olabilir. Bazı kahveler sadece kakuleden yapılır, bu kahveler ülkemizde de Şanlıurfa ya da Suriye, Irak sınırına yakın yerlerde içilir. İkinci bir seçenek de kahve çekirdeklerine kakule çekirdekleri katılarak yapılan kakuleli kahvedir. Her ikisi de iyi uyarıcıdır.

Hemoroit (basur) için karahalle

Karahalle aktarlarda bulabileceğiniz, koyu renkli, sert, zeytin çekirdeğine benzer doğal bir maddedir. Çiğ kullanılmaz. Tavada, kahve çekirdeklerini kavurur gibi yavaş yavaş kavurarak tüketilir. Ancak çok kızgın bir tavada değil kısık ateşte kavrulur. Karahalleyi 150-200 gram kadar alın. Kısık ateşte teflon veya başka bir tencerede çok çok az sıvı yağla, tahta kaşık kullanarak, çevirerek kavurun. Yaklaşık 15–20 dakika sonra sert, taş gibi olan çekirdekler ağza alındığında çiğnenebilir kıvama gelecektir. Karahalleyi ilk ağzınıza aldığınızda şaşırabilirsiniz. Çünkü tadı inanılmaz derecede buruktur. Bu nedenle bir parça balla karıştırarak çiğneyebilirsiniz.

False