GeriSağlık Apandisit nedir? Apandisit ağrısı nasıl anlaşılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Apandisit nedir? Apandisit ağrısı nasıl anlaşılır?

Apandisit nedir? Apandisit ağrısı nasıl anlaşılır?

Apandisit genel olarak karnın sağ tarafında oluşan ağrı ile belli olur. Peki, apandisit neden olur, belirtileri nelerdir? Çocuklarda apandisit nasıl anlaşılır? Apandisit ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizden öğrenebilirsiniz.

“Apandisit ağrısı, genellikle gaz sancısı ağrılarıyla karıştırılır” diyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, apandisit konusunda önemli bilgiler verdi.

APANDİSİT NEDEN OLUR?

Bu konuda çeşitli varsayımlar ortaya atılmaktadır. Apendiks içerisindeki bağırsak mevcut su içeriğini kaybederek sertleşip apendiks kökünü tıkarsa apendiks içerisindeki salgılar birikerek apandisit tablosuna yol açabilirler. Diğer bir varsayım da apendiks duvarındaki normalde de yoğun olarak bulunan lenfatik dokuların vücuttaki herhangi bir enfeksiyon durumunda şişerek gene aynı mekanizma ise apendiks kökünün tıkanmasına yola açabilir. Karpuz veya ayçiçek çekirdeği gibi bazı gıda parçalarının da apandisit yapabileceği söylense de bu konuda kesin bir kanıt yoktur.

APANDİSİT NASIL ANLAŞILIR?

Tipik apandisit tablosunda ağrı göbek çevresinde, hastanın tam olarak yerini gösteremediği müphem bir ağrı ile başlar. Süreç ilerledikçe karnın sağ alt tarafına doğru yer değiştirir. Bulantı, kusma, iştahsızlık eşlik edebilir. Kan ve idrar tahlillerinde bazı anormallikler saptanır. Hekim tarafında yapılan fizik muayenede apandisiti işaret eden belli bulgular mevcuttur. Bunlardan en önemlisi, eli ağrılı bölgeye bastırıp bekledikten sonra aniden çekildiğinde ağrının artmasıdır. Bu bulgu iltihabın karın iç zarına ulaştığının bir göstergesidir.

Apandisit nedir Apandisit ağrısı nasıl anlaşılır

ÇOCUKLARDA APANDİSİT BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Saatlerce geçmeyen karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık… Çocuğunuzda bu belirtileri bir arada gözlemliyorsanız, apandisit ile karşı karşıya olabilirsiniz. Genel Cerrahi Uzmanı Abdülkerim Özakay, çocuklarda apandisit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Apandisit sıklıkla göbek çevresindeki ağrıyla kendini göstermeye başlar. Ağrıları mide bulantısı, kusma, iştahsızlık gibi şikayetler takip eder. Birkaç saat içerisinde ağrı karnın sağ tarafına yerleşir. Bununla beraber çocuklar, hareket etmekten ve ayakta durmaktan kaçınmaya başlar.

Apandisit ağrısından şüphelenen kişilerin geçmeyen ağrılarla beraber kusma, iştahsızlık, karın bölgesinde hassasiyet gibi belirtileri varsa acilen doktora başvurmaları gerekmektedir.

Apandisit olan çocukların fiziki muayenesinde karnın sağ alt tarafına bastırıldığında ağrı ve hassasiyet olur. Ayrıca kan tahlili yapılarak lökositlerinde artma görülüyorsa çocuk için apandisit tanısı konulabilir.En doğru sonuca ise batın ultrasonu ile ulaşılır. Apandisit % 95 oranında bu şekilde tespit edilir.

Ailelerin yapması gerekenler ise şöyle:

• Karın ağrısı olan çocuğa doktora başvurmadan ağrı kesici verilmemeli,
Yemek yemesi için ısrarcı olunmamalı,
• Az miktarda sıvı tüketmesi sağlanmalı,
• Geçmeyen karın ağrısında mutlaka doktora başvurulmalı.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False