Antibiyotik kullanırken yeşil çay içilir mi?

Biyolojik beslenme alışkanlıkları; özellikle sağlıklı beslenmeyle ilgili yayınlar ve görsel bilgilendirmeler, birçok insanın beslenme ve içecek tercihlerinde farklı, yeni biyolojik madde temaslarına neden olmaktadır. Bütün bu etkilenmeler farklı bölgelerdeki alışkanlıkları global düzeyde yaygınlaştırmaktadır. Buna en güzel örneklerden bir tanesi de yeşil çaydır.

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN YEŞİL ÇAY İÇİLİR Mİ?

Yeşil çay, içeriğinde bulunan yüksek doz antioksidanlar ve lifli içerikleri nedeniyle ülkemizde de sıkça tercih edilmeye başlanmış, belli bölgelerde siyah çayın geleneksel yoğunluğunun bile üstünde tüketilmeye başlanmıştır. Yeni alışkanlıklar, kafa kurcalayan soruları da beraberinde getirmektedir. İlaçlar üzerindeki etkisi ya da bahar kış arası bu dönemde enfeksiyon yoğunluğunun artmasına bağlı olarak kullanılan antibiyotik tedavisini nasıl etkilediği, kullandığımız diğer ilaçlara ve organizmaya etkisi gibi konular merak edilmektedir.

YEŞİL ÇAY KULLANIMINA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?

Yeşil çay kullanımı yaygınlaştıkça ilaçlara ve tedaviye etkisinin nasıl olduğu konusunda sorular da artmaktadır. Bu fark edişle, bilim adamları özellikle ilaç etkileri ve antibiyotik kullanımı üzerinde bu türlü kimyasalların etkilerini araştırmışlardır. İnceleme yapılan birçok çalışmaya göre fenolik bileşikler açısından zengin bulunan yeşil çayın bu fenolik bileşiklerin kimyasal etkilerle özellikle amin gruplarıyla kimyasal etkileşime girebileceği; antibiyotik ve diğer ilaçların emilimini bozabileceği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Henüz insan üzerinde çalışmalar yeterli değilse de yapılan geniş ölçekli hayvan çalışmaları bu biyoyararlılığının (vücuda emilimi) istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir.

Macar bilim insanları tarafından 2019 yılında yayınlanan bu geniş ölçekli yayınlarla tespit edilen bu bilimsel sonuçlara ek başka notlar da eklenmiştir. Hatta tedavide bu emilim etkisine ek olarak antimikrobiyal etki gösterdiği ve yeşil çay içeriğindeki biyolojik aktif moleküllerin etkisiyle mikrop öldürücü ve üremesini baskılayıcı etki göstererek tedaviye destek sağladığı da akılda bulundurulmalıdır.

DOKTOR ONAYI ŞART

Yani buradan anlıyoruz ki kullandığımız antibiyotiğe bağlı olarak yeşil çay içmek faydalı veya zararlı olabiliyor. Pek çok antibiyotikle olumsuz etkileşimi olmamasına rağmen, amin grubu ilaçlarla birlikte tüketmek olumsuz yan etki yapabileceğinden, en doğru karar ilaçla beraber kullanımında doktorunuzdan onay alarak hareket etmektir.

Sağlıklı, mutlu, yeşil çaylı günler diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları