Anorgazmi (Orgazm Olamama) nedir? Nasıl tedavi edilir?

Anorgazmi diğer anlamıyla ‘orgazm olamama’, özellikle kadınlarda sıkça görülen bir problemdir. Cinsel hayatta bazı dönemlerde görülebildiği gibi, orgazmın hiç yaşanamaması da söz konusu olabilir. Günümüzde tedavisi mümkündür.

Haberin Devamı

Orgazm olamama sorunu tedavi edilmediği takdirde kişilerde öz güven kayıplarına, konsantrasyon problemlerine, depresyona kadar giden psikolojik sorunlara yol açabilir. Hem kadın hem de erkek eşte mutsuzluklara ve evlilik sorunlarına yol açabilir.

ORGAZM NEDİR?

Cinsel ilişki esnasında hazzın doruk noktasına ulaştığı ve rahim, vajina ve anüs çevresi kasların istemsiz ve ritmik şekilde yaşandığı evreye orgazm adı verilir. Cinsel uyarılma devam ederse kadınlarda birden fazla orgazm evresi yaşanabilir.

Orgazm, kadınlarda cinsel ilişki evrelerinde hazzın en üst noktasıdır, ruhsal bir boşalma ve rahatlama anıdır.

ORGAZMIN İŞLEVİ NEDİR?

Orgazm, cinsel ilişki sırasında kadın ve erkek bedenleri arasında kurulan bağın ruhsal anlamda bütünleşmesini de sağlar. Bu şekilde partner ilişkilerini ve evlilik bağlarını güçlendirir. Evlilik, sosyal hayat, hatta iş yaşamında bile pozitif etkileri mevcuttur. Ayrıca ilişki sırasında gerçekleşen vakum etkisiyle gebe kalmayı da kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Anorgazmi (Orgazm Olamama) nedir Nasıl tedavi edilir

ANORGAZMİ NEDİR?

Cinsel uyarılarla beyin ve genital bölge ile eş zamanlı olarak çalışmaktadır. Beş algımız ile edindiğimiz cinsel uyarılar genital bölge kan akımını ve duyarlılığı arttırarak süreci gerçekleştirmektedir. Orgazm, tanımından da anlaşılacağı üzere beyinle gerçekleşmektedir, ancak genital organların duyarlılığı da orgazmı kolaylaştırmaktadır.

Anorgazmi, yeterli cinsel uyarana sahip olunduğu halde cinsel ilişki ve mastürbasyon gibi cinsel aktiviteler sırasında orgazm olunamaması, geç veya oldukça zor, zahmetli şekilde gerçekleşebilmesi durumlarıdır.

ANORGAZMİ TÜRLERİ NELERDİR?

Klitoral Anorgazmi: Klitoris kadınlarda cinsel uyarılmanın en yoğun hissedildiği ve orgazm fonksiyonunu sağlayan ana organdır. Mastürbasyon ve ilişki esnasında klitoral orgazma ulaşamama durumuna ‘klitoral anorgazmi’ denir.

Koital Anorgazmi: Cinsel birleşme esnasında yani penis vajinadayken orgazm olamamadır. ‘Vajinal anorgazmi’ olarak da bilinir. Kadınların büyük bir çoğunluğu koital anorgazmi sorununu yaşamaktadırlar.

Rasgele (Random) Anorgazmi: Kişinin zaman zaman orgazmı yaşaması, zaman zaman yaşayamaması şeklinde kendini gösteren anorgazmi türüdür.

Haberin Devamı

Erken Orgazm: Orgazmın beklenenden daha kısa sürede gerçekleşmesidir. İlişkinin hemen başında gerçekleşen bu erken orgazm ile haz eksikliği görülebilir. Çok nadiren görülür.

PSAS : ‘Persistent Seksüel Arousement Syndrome’ kelimelerinin baş harflerinden oluşur. ‘Sürekli seksüel uyarı sendromu’ olarak Türkçeleştirebiliriz. Bu durumda kişide günlük yaşamda sürekli bir cinsel uyarı ve istem dışı orgazmlar gerçekleşmektedir. Hayatı etkileyen, oldukça can sıkıcı bir durumdur.

Anorgazmi (Orgazm Olamama) nedir Nasıl tedavi edilir

ORGAZM OLAMAMA NEDENLERİ NELERDİR?

Orgazm olamama yani anorgazmi nedenlerini fiziksel, psikolojik ve eşe bağlı olarak ele alınabilir. Öncelikle fiziksel yönünün olup olmadığını belirlemek için ayrıntılı bir jinekolojik muayene şarttır.

Haberin Devamı

Fiziksel nedenler

Vajinada yer alan enfeksiyon, vajinal kuruluk veya ağrılı cinsel ilişki (disparoni) nedeni olan ‘vulvar vestibulit sendrom’ gibi durumlar tedavi edilmelidir. Bunların dışında kronik alkolizm, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve bazı nörolojik hastalıklar da anorgazmiye neden olabilmektedir.

Psikolojik nedenler

Orgazm olamamanın en yaygın nedeni ise kişilerin anatomik yapıları ve cinsellikle ilgili yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Özellikle erken yaşlarda bilgi ve tecrübe eksiklikleri daha fazladır.

Diğer taraftan cinsel kimlik yaşının olgunlaşmaya başladığı evrelerde yaşanan cinsel travmalar, sorunlu ergenlik, ilk cinsel deneyimde yaşanan travmatik deneyimler, taciz veya tecavüz öyküleri de anorgazmiye neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Kontrol duygusu gelişmiş (otokontrolü yüksek) ve mükemmeliyetçi yapıdaki kadınlarda orgazm olamama görülme oranı da yüksektir. Kendisini bırakamayan, kontrolün sürekli kendisinde olmasını arzulayan kadınlarda daha sık izlenmektedir.

Anorgazmi (Orgazm Olamama) nedir Nasıl tedavi edilir

VAJİNİSMUS SORUNUNDA ANORGAZMİ

Vajinismus problemi de zamanla cinsel isteksizlik ve orgazm olamama problemlerine yol açabilir. Bu bir çeşit ‘öğrenilmiş çaresizlik’ durumudur.

Eşe bağlı nedenler

Eş tutumu da anorgazmi de önemli bir etkendir. Eşin partnerini yeterince uyaramaması, ilişkiye hazırlayamaması, deneyimsizliği diğer etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca eşteki erken boşalma, cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunları (erektil disfonksiyon) da kadında orgazm olamama problemine yol açabilir.

Haberin Devamı

Tüm bu nedenlerle birlikte anorgazmi tedavi edilebilir bir semptomdur.

Orgazm taklidi nedir?

Orgazm olamama sorunu yaşayan bazı kadınların eşlerini cinsel ilişki sırasında mutlu etmek için yaptıkları davranışlardır. Kendisini kasma, değişik sesler çıkartma en sık başvurulan orgazm taklidi yöntemleri arasındadır.

ORGAZM OLAMAMA (ANORGAZMİ) TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Orgazm olamama sorunu tedavisi için psikolojik açıdan cinsel terapiler ve bazı genital bölge işlemleri yer almaktadır.

Anorgazmi tedavisinde atılacak ilk adım, uzman jinekolog hekim tarafından yapılacak jinekolojik muayenedir. Bu muayene sayesinde tam bir teşhis konulacak, orgazm olmayı engelleyen fiziksel problemler varsa, öncelikle tedavi edilecektir.

Anorgazmi (Orgazm Olamama) nedir Nasıl tedavi edilir

PSİKOLOJİK YAKLAŞIMLAR, CİNSEL TERAPİLER

Psikolojik süreç detaylı bir kişisel ve cinsel öykünün alınmasından sonra başlar. Kişinin kişilik yapılanması, ilk cinsel deneyim, yetiştirilme tarzı, aile yapısı, yaşadığı olaylar, travmalar vs ayrıntılıca incelenir. Bu kısımda ortaya çıkabilen sorunlar genel terapi ile çözümlenmektedir. Daha sonra cinsel terapilere başlanılır.

Cinsel terapilerde kişinin cinsellik, orgazm, G noktası, klitoris, vajina gibi genital organlar ve işlevlerini tanımasıyla başlar (Bilişsel cinsel terapi). Daha sonra bir takım egzersizlerle orgazm olmanın öğretilmesini içeren davranışsal cinsel terapi süreciyle devam eder. Cinsel terapilere hipnoterapi ve hap veya jel formundaki bazı ilaç tedavileri de eklenebilir.

Cinsel terapiler genelde 6-12 seans kadar sürmektedir, bu da yaklaşık bir aylık süreci içermektedir. Hastalara bazı DVD veya kitaplar da önerilmektedir (Biblioterapi).

Kadındaki orgazm olamama sorunu erkekteki erken boşalma veya sertleşme (ereksiyon) problemine bağlıysa, bu durumda erkek eşe de cinsel terapi uygulanmalıdır.

Evlilik sorunları da orgazm olamama nedenidir. Bu durumda evlilik terapisi de gerekli hale gelebilir.

Anorgazmi (Orgazm Olamama) nedir Nasıl tedavi edilir

ORGAZMI SAĞLAMAK VE KOLAYLAŞTIRMAK İÇİ GENİTAL BÖLGEYE HANGİ İŞLEMLER UYGULANIR?

Genital bölge duyarlılığını arttırmak, vajinal kanalı sıkılaştırmak, kan dolaşımını arttırmak ve bu şekilde orgazm olamama sorununu gidermek için bazı genital işlemler de yapılabilmektedir.

Lazerle vajina yenileme (lazer vajinal rejuvenasyon),genital PRP (Platelet Rich Plasma) enjeksiyonları, G noktası büyütme ve genital bölgeye radyofrekans uygulamaları bunlardan bazılarıdır. Tüm bu işlemler non-invaziv (girişimsel olmayan basit) tıbbi uygulamalardır. Bu nedenle riskleri yok denecek kadar azdır.

Cinsellik her yaşta ve her zaman öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir işlevdir. Kadınlarda orgazm olamama (Anorgazmi) sorunu da tedavi edilebilir bir cinsel sorundur.  

Yazarın Tüm Yazıları