GeriSağlık Ameliyatsız varis tedavisi nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ameliyatsız varis tedavisi nasıl yapılır?

Ameliyatsız varis tedavisi nasıl yapılır?

Varis hastalığı, ilerledikçe daha büyük bir sorun haline gelen rahatsızlıklardan biridir. Toplardamar genişlemesi olarak da bilinen varis, estetik görünümün bozulmasının yanı sıra bacaklarda ağrı, şişme ya da kramp gibi şikâyetlere neden olabilir. Varis hakkında bilinmesi gerekenleri Y. Doç. Dr. Mustafa Saygın aktardı.

Varis, aynı depremlerde olduğu gibi çeşitli şiddet ve derecelerde olabilir. Varis tedavisi denince akla ilk olarak ameliyat gelse de varis tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntem artık günümüzde ameliyatsız ve robotik tekniklerle yapılan işlemlerdir. Toplardamarların vücuttaki en önemli görevi, kapakçıklar sayesinde kan akışının kalbe doğru gitmesidir. Aksi halde yer çekiminin etkisi ile kan aşağı doğru hareket eder, bu da varis hastalığına sebep olur.

VARİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Varisin en önemli belirtisi damarların genişlemesi ve kanın geri kaçak yapması sebebiyle oluşan ağrı ve şişmelerdir. Bacakta yeşil, mavi ve kabarık damarlar gelişir, ayak bileği bölgesinde kahverengi lekeler oluşur hatta bilekte yaralar bile açılabilir. Aynı zamanda bacakta uyuşukluk, kaşıntı ve kramp gibi sorunlar da görülebilir. Geceleri daha sık yaşanan bu sorunlar beraberinde cilt kalınlaşması ve renk koyulaşması da oluşturur. Uzun vadede zararsız gibi görünen varis, aslında birçok soruna neden olabilir. Birçok hastamız bu durumu önemseyip akciğere pıhtı atması sebebiyle ne yazık ki acil servislere zor yetişir. Bu nedenle çok geç kalmadan tedavi edilmesi önem taşır.

Artık varis hastalığında ameliyat tedavisini çok az hastamızda ve mecbur kalırsak uyguluyoruz. Tutkal tedavisi, lazer tedavisi, radyo frekans tedavisi ve skleroterapi en sık yapılan tedaviler ve tüm bu tedaviler 10 dakika sürüyor ve hastalarımız kalkıp işlemden hemen sonra yürüyerek gidebiliyorlar.

VARİS TEDAVİSİNDE EN SIK UYGULANAN YÖNTEM HANGİSİDİR?

Varis konusunda tecrübeli ve işlemi yapacak doktor tarafından gerekli ayrıntılı ultrason incelemesi yapıldığında varis problemi olup olmadığı tespit edilir. Yapılan bu damar haritalaması sonucunda tespit edilen tüm farklı varisler için lazerli tutkal tedavisi uygulanması, en popüler ve güncel varis tedavisi tekniğidir. Lazerli tutkal tedavisinde cilt üzerinde küçük bir alan uyuşturulur ve tedavi edilecek damara, ağrı veya acı olmaksızın ince bir kanül yardımı ile girilerek lazer enerjisi ve tutkal verilir. Böylelikle genişlemiş damar bölgeleri kurutularak tedavi edilir. Her bir damar için 5 dakika gibi bir işlem sonucunda hastamız yürüyerek aynı gün hastaneden taburcu olabilir. Temel olarak eskiden ameliyatla vücut dışına çıkarılan damar, hastamızın iyileşme sürecini ve psikolojisini derinden etkilemekteydi. Ancak son robotik ve teknolojik tedaviler sayesinde hastalarımız işlem olduğu gün aynı konforu ile hayatına devam edebilir. Hiçbir kesme dikme ya da anestezi uygulamasına gerek kalmaz.

False