Ameliyat sonrası yara izlerine iyi gelen doğal tedaviler

Pek çoğumuz hayatımızın bir bölümünde cerrahi müdahale geçirmek zorunda kalıyoruz. Özellikle sezeryan ameliyatı sonrası biz bayanlar, ameliyat kadar ameliyat sonrası yara yerimizin nasıl iyileşeceği ile ilgili endişe duyuyoruz. Yara yeri iyileşme süreci genetik yapımıza bağlı olarak değişmekle birlikte, hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle daha sağlıklı ve kısa sürede düzelebilmektedir.

Haberin Devamı

Bunlar için;

1- Bol su tüketmeliyiz. (2.5- 3 litre kadar)

2- Meyve ve sebze tüketimimizi arttırmalı gerekirse vitamin mineral desteği almalıyız. (A ve C vitamini ile çinko başta olmak üzere),

3- Sigara ve alkol tüketmemeliyiz.

4- Yara yerinin günlük nemlenmesini sağlamalıyız. ( Mümkünse uygun bir krem ve yağ ile dönüşümlü olarak ) Doğal yağlardan özellikle içerikleri nedeni ile Hindistan cevizi yağı, avakado yağı, shea ve jojoba yağları tercih edilirken; nemlendirme amaçlı aloe vera tavsiye edilir.

5- İlk aylarda güneş ışığından korumalıyız.

6- Kanlanmasını etkileyecek dar kıyafetlerden kaçınmalıyız.

7- Dikişler alındıktan sonra doktorunuza danışarak nemlendirici krem veya doğal yağlarla masaj yapınız.

8- Kronik hastalıklarınız varsa ( diyabet gibi) kontrol altında tutunuz.

Haberin Devamı

9- Enfeksiyon gelişmesine karşı hijyeninize dikkat ediniz.

10- Kendinizi her halinizle sevip kabul ediniz, unutmayın o yara izi sayesinde bazı sıkıntılarınızdan kurtuldunuz.

11- Bu dönemdeki ağrılarınızı geçirmesi yanında yara iyileşmesine olan etkisi nedeni ile balık tüketiminiz arttırabilir veya balık yağı takviyesi yapabilirsiniz.

Ameliyat sonrası yara izlerine iyi gelen doğal tedaviler

Tüm bu uygulamalardan sonra yara izinizin yeterince iyi iyileşmediğini düşünüyorsanız, doktorunuza başvurarak lazer tedavi uygulatabilirsiniz. Nöralterapi uygulaması ile 3-4 seansta daha sağlıklı ve canlı bir dokuya ulaşabilirsiniz. Yara durumuna göre gerekirse kortizon ile lokal anestezik madde enjeksiyonu yapılabilir. Hatta gerekirse tekrar bir küçük cerrahi işlem ile bu dokudan kurtulabilirsiniz. Ama unutmayın ki bu işlem sonrası da aynı özeni göstermeniz gerekmektedir. Dış görünüş kadar içerideki operasyon sahanızın sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için kendinize olabildiğince iyi bakmalı ve gülümsemeyi unutmamalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları