Tufan Cansever
Tufan Cansever
Tufan Cansever

Aman dikkat! Kış keyfiniz kabusa dönmesin!

İçerisinde olduğumuz kış mevsiminin tadı bir ayrıdır. Soğuktur, günler kısadır ama “keyif”tir kış. Sıcacık evlerimizde çaylarımızı yudumlamanın tadı bir başkadır. Açık havada egzersizler, ormanda yürüyüşler, kayak, paten, kızak derken pek çok kış aktivitesi de renk katar mevsime. Yine de, özellikle sömestr tatilinin de yaklaştığı bugünlerde tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Nasıl mı?

Haberin Devamı

KAR KÜREME VE BEL EMNİYETİ

Kar küreme, kış aylarında sırt ve bel yaralanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Yanlış vücut mekaniği ile yapılan hareketler ağrılı bir kas zorlamalarına veya bel fıtığı gibi daha ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

• Kullanımı kolay (ergonomik) kürek alın . Kavisli sapı olan veya ayarlanabilir sap uzunluğuna sahip bir kürek, gerilimin çoğunu sırtınızdan alabilir

• Ergonomik kaldırma teknikleri kullanın. Belinizden değil, kalçanızı kırarak eğilin, bacak kaslarınızı kullanarak kaldırın. Sizin için çok ağır yükleri kaldırmaya çalışmayın ve kar atmaya çalışmak yerine karı süpürün

• Mümkünse, bir kürek yerine kar körüğü kullanın. Doğru bir şekilde kullanıldığında, kar körüğü belinizdeki yükün çoğunu alabilir. Bacak kaslarınızı kullanarak, beliniz dik ve dizleriniz hafif eğik tutarak makineyi ileriye doğru itin

SOĞUK HAVADA NE YAPMAMIZ LAZIM?

• Aşırı ısınma ve sıvı kaybından kaçının ve bol su tüketin. Kaslarınızı esnetmek ve onları sıcak tutmak için her fırsatı kullanın.

• Tek kat ve çok kalın giyinmek yerine, ince ve çok katlı giyinin.

• Kaymayı önlemek için uygun tabanlı ayakkabı veya bot giyin. 

• En önemlisi, eğer düşüyormuş gibi hissederseniz düşmemek için savaşmayın. Yan tarafınıza veya kalçanızın üzerine düşmeye çalışın. Direkt ön veya arkaya doğru olan düşmelerde yaralanmalar daha ciddi olur.

SPOR MERAKLILARI İÇİN

• Soğuk kaslar daha çok yaralanma eğilimi gösterir, bu nedenle aktiviteden önce kısa bir ısınma önemlidir. Hafif egzersizlerle başlayın, ardından yumuşak bir şekilde kaslarınızı esnetin. Her esnetme hareketi en az 30 saniye sürmeli. Kayak yapıyorsanız, daha zor yamaçlara gitmeden önce en az 20 dakika ısının.

• Çevreniz hakkında bilgi sahibi olun. Korunmak için çitler, ağaçlar, kayalar, açık su ve buz bölgelerinin yerlerini öğrenin. İşaretli parkurlarda kalın ve dik tepeler gibi potansiyel olarak tehlikeli alanlardan kaçının. Aşırı kaygan yüzeyler, özellikle ani burkulmalara ve ters hareketlere ve dolayısıyla kontrolsüz düşmelere neden olabilir.

• Çok fazla acı çekmeye veya yorulmaya başladığınızda ara verin veya o aktiviteyi bırakın.

PATEN VE KAYAK

Vücudunuza uygun malzemeler kullanın, dar veya büyük malzemeler spor yapmanızı zorlaştırır ve sakatlanmalar zemin hazırlar. Aktiviteye başlamadan once kayak veya buz pateninize iyice alıştığınızda emin olun. Ufak yürüme alıştırmaları yapın.

BARETLER (KORUYUCU BAŞLIKLAR)

Baretler özellikle çocuklara ve acemi patencilere şiddetle tavsiye edilir. Birçok spor kaskı (kaykay, hokey, kayak / snowboard) kullanabilirsiniz. Satın alırken düşme anında kafanızdan çıkmadığına emin olun.

ELDİVEN

Özellikle de kayak öğrenmek istiyorsanız, eldiven nedeniyle elleriniz size teşekkür edecektir. Bu sayede vücut ısınızı koruyarak daha konforlu spor yapabilirsiniz.

DÜŞMENİN EN İYİ YOLU

Kış sporlarının başlangıç aşamasında herkes düşer. Düşmenin en iyi yolu,öne veya kalçanızın üzerine arkaya değil, yana doğru. Çenenizi göğüsünüze doğru sıkıştırarak başınızı koruyun. Yapabiliyorsanız buzda ve karda düşme egzersizi yapın. Önce bacaklarınızı kırın, bir dizinizi kırarak yana doğru eğilin ve kendinizi bırakın.