Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Alerjiye karşı 6 doğal ilaç

Yüzünüzde durup dururken kızarıklık oluşuyor mu? Halsizlik, ani terleme veya sıcaklık hissi yaşıyor musunuz? Mide ağrısı, ishal, burun tıkanıklığı ya da açıklayamadığınız diğer rahatsızlıkların asıl suçlusunun histamin olduğunu biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Cilt ve solunum sistemi alerjilerden büyük ölçüde etkilenir. Farklı şekillerde kendini gösteren bu hastalıktan birçok insan çekiyor. Çocuklardan yaşlılara kadar farklı yaş gurubunu etkileyen alerjik hastalıklar sigara dumanı, kimyasal maddeler, polen ve tozlarla tetiklenebilirler. Ayrıca inek sütü, yumurta, yer fıstığı, soya, fındık, balık ve deniz ürünleri gibi pek çok yiyecek de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Her alerji türü sinüslerden sindirim sistemine kadar vücudun farklı bölgelerinde spesifik semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Alerjiden muzdarip herkes hapşırma, burun akıntısı ve sulu gözlere sahip olabilir. Nerede ise 2 ya da 3 ay kadar bir tür "kalıcı grip" yaşarlar ve yaşam kalitesi düşer.

SUÇLU HİSTAMİN

Herhangi bir alerjik etkene maruz kaldığınızda oluşan kaşıntı, şişme, sıcaklık ve kızarma "histamin" adı verilen bir maddeye bağlıdır. Ayrıca bedende alerjik tepkiler oluşturmanın dışında histamin bir "haberci molekül"dür aynı zamanda. "Histamin intoleransı", vücudun histamini yeterince parçalayamaması nedeniyle histamin düzeylerindeki yükselmenin bir veya daha fazla potansiyel semptoma yol açmasıdır. Bilimsel literatürde "Diamin oksidaz" (DAO) adı verilen histamini parçalayan bir enzimin eksikliğinden kaynaklanır asıl olarak. Histamin intoleransının klinik tablosunun oluşabilmesi için, histamin seviyelerinin tolere edilebilen normal seviyelere çıkması gerekmektedir.

Haberin Devamı

EGZAMADAN KAŞINTIYA KADAR BİR ÇOK PROBLEM

Histamin üretiminden kanda, deride ve bağırsaklarda bulunan "mast hücreleri" adı verilen bağışıklık elemanları sorumludur. Histamin seviyelerinin normalin üzerine çıkması durumunda egzema, sedef, akne, kaşıntılı lezyonlar ve kurdeşen, uyku problemleri, ateş basması, kronik baş ağrısı, baş dönmesi, astım atakları, çarpıntı, adet düzensizliği, kronik yorgunluk, saman nezlesi, aşırı mide asit salgısı ve reflü gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.

TEKRARLAYAN HAPŞIRMA VE ÖKSÜRÜK

Burun kaşıntısı ve karıncalanması, burun tıkanıklığı, deride kaşıntı, sulu mukus gibi bir çok belirtisi olur histamin seviye artışının. Nadir olmakla birlikte bazı insanlarda baş ağrısı, uykusuzluk, iştahsızlık ve sinirlilik olarak da ortaya çıkabilir. Bu tür hastalıklar için en iyi tedavinin öncelikle sizi kontrol eden doktorunuz tarafından belirtilen tedavi olduğunu belirtmek isterim. Yanısıra, doğal ilaçları denemek istiyorsanız allerji krizlerine karşı bazı seçenekler listeleyeceğim.

Haberin Devamı

SAMAN NEZLESİNDE ÇÖREK OTU YAĞI

Alerjilerde birçok insanda burun bölgesi çok etkilenir. Çocuklarda da çok görülür. Ve "saman nezlesi" günlerce büyük rahatsızlık verir. Saman nezlesinde doğal çözüm olarak pratikte çörek otu yağı, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kullanılır. Soğuk sıkım pres yöntemi olarak hazırlanmış olması gerekmektedir. Çörek otu yağı, 10 kilonun altındaki çocuklarda günde yarım çay kaşığı olarak kullanılmalı. 10 kiloyu geçen ve 1 yaşın üzerindeki çocuklarda ise 1 çay kaşığı verilmeli. 4-10 yaş arası yarım tatlı kaşığı, 10 yaş üzerinde 1 tatlı kaşığı olarak verilmesi uygundur. Ayrıca yine saman nezlesinde, her bir burun deliğine 2'şer damla çörek otu yağı damlatılması da akıntıyı azaltır.

Haberin Devamı

ALERJİYE KARŞI ŞAHTERE OTU

Alerjik rahatsızlığa karşı Şahtere otu da etkili. Birçok insanda alerjiyi uyandıran bir madde olan histaminin etkilerinin engellenmesine bu ot etkilidir. Çocuklar için iyice kıyılmış şahtere otu üzerine 100 ml sıcak su dökülür, 5 dakika demlendirilirken sonra başka bir bardağa süzülür ve ılık olarak yudum yudum içilir. 4-8 yaş arasındaki çocuklarda günde 2 kere, 8 yaş üzerinde çocuklarda ise günde 3 kere olmak üzere kısa süreli kullanım uygundur. Yetişkinlerde ise alınması gereken doz 1 tatlı kaşığıdır.

QUERCETİN’İN ÖNEMİ

Hem çocukların hem de yetişkinlerin güvenle kullanabileceği, kan beyin bariyerini geçebilen ve alerjide oldukça etkili olan Quercetin (Bir çok bitkide yaygın olarak bulunan doğal bir bileşik) çocuklara 4 yaşından itibaren çocuğun kilosuna göre günde 2 kere verilebilir. 20 kilo ve alerjik astımı olan bir çocuğa günde 2 kez(sabah ve akşam) 250 mg quercetin yoğurda karıştırılarak yedirilir. Alerji semptomları geçtikçe doz giderek azaltılır.

Haberin Devamı

ÜZERLİK OTU BUHARI

Saman nezlesinde üzerlik otu tohumu da kullanılır. Ancak buharı etkilidir. 2 yemek kaşığı üzerlik otu tohumu 1 litre suda kaynatıldıktan sonra buğu şeklinde 1-2 dakika hem ağız hem de burun yoluyla solunduğunda, saman nezlesi bulgularında gerileme olur. Günaşırı yapılması önerilir ve çocuklarda da buğu şeklinde kullanılabilir. Alerji semptomlarını azaltmada ve hafifletmede yardımcı olur.

KABARTI VE KAŞINTIYA CEVİZ YAPRAĞI

Ceviz yaprağı alerjiler için mükemmeldir. Alerjik kriz semptomlarını önleme ve azaltmada bu yaprağı demlemeniz gerekir. Ceviz yaprağının demleme usu lü hazırlayıp, çayını ılıttıktan sonra, kompres şeklinde kabartılı ve kaşıntılı bölgelere bir gazlı bezin üzerine dökerek sürün. Bu yöntem derideki alerjiyi azaltmada oldukça etkilidir. Ayrıca ısırgan da çok faydalı; Bir avuç kurutulmuş veya taze ısırgan otu 150-200 ml suyun içerisinde kaynatılır. Ilındıktan sonra süzülür ve günde 2-3 kere içerek tüketilir. Bu şekilde kullanılması hem mevcut alerjiyi azaltır hem de alerjinin olmadığı durumlarda vücudu alerjik reaksiyonlara karşı korumada etkilidir.

Haberin Devamı

ALERJİDE ÖZEL BİR TUZ

Bu tıbbi bitkiler dışında hücre doku tuzlarından 8 numara "Natrium chloratum" tuzu da kullanılır. Bu tuz oral yoldan günde doktorun uygun gördüğü dozlarda dilaltı emilerek kullanılabileceği gibi, 4-5 adet doku tuzu alınıp suyun içerisinde lapa haline getirilip kabartılı ve kaşıntılı lezyonların üzerine sürülür. Bunlar dışında lektin'den fakir diyet (buğday, patates, domates, baklagiller) oldukça önemlidir. Ayrıca, E vitamini, B6 vitamini ve Reishi mantarı histamin seviyelerini düşürdüğü için alerjik durumlarda kullanılabilir. Öte yandan siyah kuru üzüm çekirdeğinin ezildikten sonra çiğnenerek yenmesi, alerjik reaksiyonların görülme sıklığını azaltmaktadır.

HİSTAMİNİ DÜŞÜREN MADDELER

Quersetin (kuersetin); Lahana, brokoli, soğan, sarımsak, çilek, ayva, elma, yabanmersini, hurma, üzüm, dut, böğürtlen ve ahududu’da bulunur.

Fisetin: Çilek, salatalık, hurma, elma ve soğanda bulunur.

Apigenin: Tıbbi papatya, enginar, maydanoz, biberiye ve kerevizde yer alır.