Aile problemlerinde EMDR'nin yeri nedir?

Aile, bireyin kişiliğinde başlıca rol oynayan unsurlardan biri olmakla beraber aile içinde yaşanan problemler bireyi çıkmaza sürükleyebilmektedir. Bunlar; aldatma, aldatılma, boşanma, taciz, psikolojik veya fiziksel şiddet, şehir değişiklikleri, kayıplar, vb. olarak bireyin kendi ve aile içi psikolojisinde problem yaratacak unsurlar olarak görülebilmektedir.

Haberin Devamı

EMDR terapisi bu gibi aile içinde yaşanmış bilinçli veya bilinçdışı gelişen problemlere neredeyse kökten çözüm niteliği taşımaktadır. 1987 yılında Francine Shapiro tarafından geliştirilen ve bir çok bireye uygulanmasıyla olumlu sonuçlar doğuran terapi yöntemi, göz hareketlerinin duyarsızlaştırılması ve yeniden işlenmesi şeklinde çalışır.

Terapi sürecince bireye yeterli açıklama ve güven verildikten sonra, süreç başlar ve burada amaç beynin her iki yarımküresinin birbiri ile etkileşimini sağlamak, probleme neden olan anı veya anıları gün yüzüne çıkarmaktır.

Setler halinde ilerleyen EMDR terapisinde, setler arasında olabilecekleri bir rüya mantığı gibi düşünebiliriz. Nasıl ki rüyada saniyeler içinde kafamızda oluşan imajın oluşturduğu duygu ve düşünce ile uyanıyorsak, EMDR da bunu normal hayatta kişinin farkında olduğu bir süreçte sistematik olarak yapılmasını amaçlar.

Haberin Devamı

Bilinmelidir ki, EMDR bir beyin yıkama yöntemi değildir, hipnoz değildir, EMDR yapılan kişinin bilinci seanslarda her daim açıktır.Yapılan birçok araştırma ve kontroller sonucunda EMDR terapisi almış bireylerde, travma sonrası stres belirtileri gözle görülür bir şekilde azalmış hatta yok olmuştur. Psikolojik sorunlar ile bağlantılı olan semptomlarda ( kaygı, duygu durum bozuklukları vb.) azalma sağladığı görülmüştür.

EMDR BİLİMSEL KANITLARI OLAN VE GEÇERLİ BİR TERAPİ YÖNTEMİDİR

Aile içi problemlerde aldatılma yaşayan kişide değersizlik, önemsizlik inançları güçlendiği gibi terk edilme kaygıları yaşanır bunlar düzeltilemediği takdirde aile bireyleri sağlıklı olarak ilerleyemez ve aile bütünlüğü sağlanamaz. Aynı nokta boşanma süreci için de geçerlidir, boşanma durumunda ebeveynlerin sağlıklı olması veya çocukların bu kaybı, travmayı atlatabilmesi için EMDR uygun bir terapi yöntemidir. Terapi sonrası bireyler, çocuklukta veya günümüzde yaşadığı problemlerin negatif etkilerinden sıyrılmış, kendilerine daha çok güvenen, dünya ile barışık, etrafına daha pozitif açı ile bakabilen bireyler olduğu bilinmektedir. Bilinmelidir ki EMDR ile yapılan terapi sonucu birey kendine rahatsızlık veren ve günlük yaşantısını aksatan anıyı tamamen unutmaz ancak beyin anının verdiği rahatsız duygu ve düşünceleri aktif tutmayı bırakır, kişi bu kötü anıyı kabullenebilmekte ve yaşantısına olumlu yönde bakarak ilerleyebilmektedir. 

Yazarın Tüm Yazıları