GeriSağlık Ağız kuruluğu nedenleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ağız kuruluğu nedenleri nelerdir?

Ağız kuruluğu nedenleri nelerdir?

Ağız kuruluğu bazılarımızın sıklıkla yaşadığı bir durum. Çoğu zaman ağız kuruluğu bir hastalık veya sorun olarak görülmek ancak pek çok sorunun belirtisi olabilir. Ağız kuruluğu nedenleri ve ağız kuruluğunun işaret ettiği sağlık sorunları…

AĞIZ KURULUĞU NEDENLERİ

Ağız kuruluğunun tıp dilindeki karşılığı “xerostomia” olarak bilinir. Ağız kuruluğu genelde kullanılan ilaçlardan kaynaklanır ancak pek çok hastalık kaynaklı da olabilir. Ağızdaki tükürük bakterileri ve ağızdaki yiyecek artıklarını temizlediğinden çok önemlidir ve ağız kuruluğu bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Ağız kuruluğunun nedenlerinin başında stres ve susuzluk gelir. Tükürük bezleri stres durumunda veya susuz kaldığınızda tükürük üretimini azaltabilir ve bu durum ağız kuruluğuna neden olabilir.

İstatistiklere göre 400 civarında ilaç ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Kronik veya akut hastalık tedavileri için kullanılan ilaçların prospektüsünü okumayı, yan etkilerini öğrenmeyi ihmal etmeyin. Örneğin ağrı kesiciler ve antidepresanlar genellikle ağız kuruluğu nedenleri arasında gösterilen ilaçlardandır.

Ağız kuruluğu nedenleri nelerdir

Ağız kuruluğu diş çürüklerinin habercisi olabilir. Yeterince tükürük üretilmediğinde ağzımızdaki asitler nötrleştirilemez ve ağızda yer alan bakteriler temizlenemez. Ağız kuruluğu yaşıyorsanız diş hekimine görünmeniz faydalı olabilir.

Ağız kuruluğu mantar enfeksiyonlarının habercisi olabilir. Nefesiniz kokuyorsa ve yutkunmada zorluk çekiyorsanız ağız kuruluğu mantar enfeksiyonunu işaret edebilir. Doktora görünmenizde fayda olacaktır.

Ağız kuruluğu nedenlerinden biri de tükürük bezlerinin bir sebeple görevini yerine getirememesidir. Tükürük bezlerine tükürük üretmesini söyleyen sinirlerde hasas varsa tükürük üretimi azalmış veya durmuş olabilir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False