Ahmet Bostancı
Ahmet Bostancı
Ahmet Bostancı

Adet zamanını geciktirmek mümkün mü?

Regl zamanını ötelemek için kullanılan ilaçların yan etkileri...

Haberin Devamı

Kadınlar adet kanamalarının olduğu dönemlerde cinsel ilişki, ibadet, yüzme gibi faaliyetlerde bulunduklarında birtakım sakıncaları olduğu için adet görme zamanını ayarlamak ister. Bu genellikle adet zamanını ötelemek (geciktirmek ) şeklinde yapılabilir. Jinekologlara başvuran kadınlar özellikle;

• Düğün günü ya da balayı döneminde,
• Hac veya umre ibadeti sırasında,
• Yaz tatiline gidilecek dönemde,
• Önemli sınavlar sırasında,

Adet zamanını geciktirmek için yöntem sorarlar. Regl dönemini ötelemek çeşitli ilaçlarla sağlanabilir.

Adet zamanını geciktirmek mümkün mü

REGL DÖNEMİ ÖTELENEBİLİR Mİ?

Kadınlarda yaklaşık adetin 14. günü yumurtlama olur ve yumurtlama olduktan sonraki 14 gün boyunca ağırlıklı olarak progesteron hormonu salgılanır. Eğer gebelik oluşmamışsa progesteron hormonu bu ikinci 14 günün sonunda (28. günde) azaldığı için kadınlar adet görür. Adet geciktirmede yapılan şey progesteron hormonu vererek onun azalmasına bağlı adet kanaması oluşmasını engellemektir. Bu ilaçları yeterli dozda kullanırsanız, kullandığınız sürede adet olmaz, bıraktıktan birkaç gün sonra adet kanamanız başlar.

Haberin Devamı

Bu tedavinin etkili olması için daha önce adetlerinizin düzenli olması ve tedaviye yumurtlama olduktan sonra (yani adetin 14. gününden sonra) başlamak gerekir. İlacı yeterli dozda almak önemlidir. Dozu az olursa erken kanama ya da ara kanama gerçekleşebilir. Bu amaçla kullanılan ilaçların isimlerini doktorunuza sorabilirsiniz. Adet geciktirici ilaçlar aynı zamanda adet söktürücü olarak da kullanılır. Yani ilacı bir müddet kullanır ve bir süre sonra bırakırsanız adet görürsünüz, bırakmaz da devam ederseniz adeti uzatırsınız. Ayrıca adetin başında doğum kontrol hapına başlanmışsa ilacı devam ettirerek istediğiniz zaman da adet görmek mümkün olur.

Adet zamanını geciktirmek mümkün mü

Haberin Devamı

ADET GECİKTİRİCİ İLAÇLARIN YAN ETKİSİ VAR MI?

Bu tedavilerin çok önemli yan etkileri yoktur. Progesteron içeren ilaçlar çok aşırı dozda kullanılmazsa ya da kullanıldığı dönemde gebelik söz konusuysa bebeğe olumsuz bir etkisi olmaz.

Kadın Doğum ve Riskli Gebelik Uzmanı
Dr. Ahmet Bostancı