GeriSağlık Adet gecikmesinin sebepleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adet gecikmesinin sebepleri nelerdir?

Adet gecikmesinin sebepleri nelerdir?

Adet gecikmesi, günümüzde birçok kadının problemi haline geldi. Kadınları psikolojik sıkıntıya sokan adet gecikmesinin birçok nedeni var. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, adet gecikmesine yol açan sebepleri açıkladı.

Her ay kadınlara türlü türlü ağrılar yaşatan, hormonlarla oynayıp dengeyi bozan, sinir ve strese yol açan regl, kimi zaman belirli sebeplerden dolayı gecikebilir. Normal bir adet döngüsü en az 21, en fazla 35 günde bir olması gerekiyor. Hormonal dengesizliklerin yanı sıra fiziksel ve ruhsal psikoloji de adet döngüsünü etkileyebilir. Adet gecikmesi kadınları ‘hamilelik’ stresine sokabilir. Ancak her gecikme, hamilelik belirtisi değildir. Âdeti geciktiren birçok neden vardır.

STRES

Adet gecikmesine yol açan en büyük sebeplerden biri strestir. Stres, adet gecikmesine yol açtığı gibi birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilir. Aşırı stresli dönemlerde vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır, yumurtlama olmadığında ya da geciktiğinde adet de gecikir.

Adet gecikmesinin sebepleri nelerdir

HASTALIK

En ufak bir hastalık hali, vücudun tümünü etkilemektedir. Bununla birlikte yumurtlamanın gecikmesine sebep olur. Yumurtlamanın gecikmesiyle birlikte adet de gecikebilir. Birkaç hafta önce yakalandığınız grip, adetinizin gecikmesine yol açabilir.

İLAÇ KULANIMI

Kullanılan ilaçlar, adet dengesini bozabilir. Bununla birlikte, yeni bir ilaca başlamak, var olan ilacın dozunu değiştirmek, adet gecikmesine yol açabilir. Özellikle doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliği sebepleri arasında yer alabilir.

KİLO

KİLO almak ya da kilo vermek, vücut kitle indeksi; regl gecikmesine sebep olabilir. Özellikle anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluklarında adet gecikmesi kaçınılmazdır. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olduğu kişiler, ani kilo değişikliği yaşadıysa regl de gecikme yaşayabilir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kistler) gibi durumlar ve tiroit bozuklukları da adet düzensizliklerine davetiye çıkarabilir.

YAŞ

YAŞ ilerlemesine bağlı olarak menopoz dönemine yaklaşmak, menopozdan önceki ilk zamanlar adet düzenini bozabilir. Çünkü ovulasyon yavaş yavaş kapanır. Öte yandan yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda da birkaç yıl düzensizlikler görülebilir. Bu düzensizlik zamanla düzelecektir.

HAMİLELİK

Adet gecikmesinin en çok görülen nedenlerinden biri de hamileliktir. Hamilelik süreci içine girildiğinde regl, 9 ay boyunca gecikebilir. Ancak istisnai durumlarda mevcuttur.

False