GeriSağlık Adet düzensizliği olan kadınlar yumurtlama dönemini nasıl hesaplar?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adet düzensizliği olan kadınlar yumurtlama dönemini nasıl hesaplar?

Adet düzensizliği olan kadınlar yumurtlama dönemini nasıl hesaplar?

Adet kanaması düzeni bozuk olan kadınlar yumurtlama zamanı nasıl takip edebilir? Hangi zamanlarda gebe kalma şansı vardır? Sorularını Jinekolog Op. Dr. A. Murat Emanetoğlu cevapladı.

YUMURTLAMA DÖNEMİ NEDİR? YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?

Çoğu kadın bir yılda genel olarak 12 kez adet kanaması yaşar. Ancak bazen atlanan aylar, kanamanın olmadığı aylar olabilir. Sıkıntılar, ağır egzersizler, aşırı kilo alma veya verme nedeniyle bu durum olabilir. Adet kanama düzeni ne kadar bozuksa yumurtlama zamanını tahmin etmek o kadar zordur. Yumurtlama zamanını takip ederek hangi zamanlarda gebe kalma şansınızın olduğunu tahmin etmeniz kolaylaşır.

Adet düzensizliği olan kadınlar yumurtlama dönemini nasıl hesaplar

ADETLERİNİZ DÜZENSİZSE MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞIN

Diyelim ki, birinci ay 28 gün sonra kanamanız oldu, sonraki ay 21, daha sonraki ay ise 32. Birkaç ay bu şekilde adet kanama aralıklarınızı bir yere kaydedin. En kısadan 17, en uzundan 11 çıkarın. Çıkan iki sayı arasındaki günlerde, gebe kalma şansınız yüksek demektir. Eğer adetleriniz düzensiz ve 35 günden fazla aralıklarla oluyorsa buna neden olacak polikistik over sendromu, yumurtalık yetmezliği, tiroid bozukluğu, aşırı zayıflık veya yüksek prolaktin seviyesi gibi nedenleri tespit edebilmek için uzman bir doktora gitmeniz gereklidir.

YUMURTLAMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

False