Adet döneminin uzamasına neden olabilir

Kadınlar dikkat, vücutta hiçbir belirtisi olmuyor!

Haberin Devamı

Üreme döneminde artan ve sık rastlanan miyomlar, çoğu kadının derdi haline geldi. Kişiden kişiye farklılık gösteren miyomlar , kadınların sağlığını pek çok yönden etkileyebiliyor. Konunun ayrıntılarını, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof Dr. Bülent Tıraş anlattı.

Menopoz sonrasında miyomların küçüldüğü ya da yok olduğu bile saptanabilir

Miyomlar genel olarak orta yaşlı kadınlarda bulunmaktadır. Ender olarak rastlanılsa da kadınlarda ergenlik öncesinde pek fazla görülmemektedir. Miyomlar, genel olarak kadınların menopoz dönemlerinde vücutlarında bulunan östrojen hormonunun eskiye oranla az salgılanması ile birlikte gerileme gösterebilmektedir yani üreme çağında miyom tanısı konulmuş kadınların çoğunda menopoz sonrasında miyomların küçüldüğü ya da yok olduğu bile saptanabilir.

Haberin Devamı

Üreme döneminde artan ve sık rastlanan miyomların menopoz döneminden sonra azalmasında ise etkili olan östrojen hormonu unutulmamalıdır. Kadınlarda gebelik dönemlerinde östrojen hormonun da meydana gelen artış ile beraber miyomlarda da bir artış gözlemlenmektedir doğum sonrasında ise miyomlarda meydana gelen hızlı bir azalma da bu önermeyi destekler niteliktedir.

Miyomlar kişiden kişiye farklılık gösterir

Miyomlar rahmin içinde meydana gelen oluşumlardır. Kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bir kişide bir tek miyom olabileceği gibi sayısı çok fazla da olabilmektedir. Miyomların çapları ise 1 santimetre ile 30 santimetre arasında değişebilmektedir. Miyomlar genellikle belirti vermemektedir uzman jinekologların bölgeyi tesadüfen incelemesi ile ortaya çıkmaktadır. Miyomların belirtileri genel anlamda bulundukları konuma, büyüklüğüne ve sayıları ile doğru orantılıdır. İntramural anlamı duvar içi miyomlardır. Subseröz ise rahimde dış kılıfın altında bulunmaktadır. Submuköz rahimde rahmin içini kaplar mukoza tabakası altında bulunur.

Adet döneminin uzamasına neden olabilir

Miyomların genel anlamda vücutta belirtisi bulunmamaktadır. Submüközde bulunan küçük bir miyom rahmi tahriş ederek kanamaya neden olabileceği gibi subsesozda bulunan büyük bir miyom hiçbir rahatsızlığa neden olmayabilir. Genel anlamda submüközde bulunan miyomla ara sıra da olsa kanamalara neden olabilmektedir. Aynı zamanda bu kısımda yer alan miyomlar hamile kadınlarda düşüğe neden olabilmektedir bulundukları alan ne kadar geniş ise bu oran artmaktadır.

Haberin Devamı

İntramural kısımda bulunmakta olan miyomlar her ay gerçekleşen adet dönemlerinin uzamasına neden olabilmektedir. Bu olayın nedeni ise rahim kasılması engellenerek miyomlar tarafından kanamanın durması engellenmektedir. Subseroz kısımda bulunan miyomlarda ise küçük olmaları nedeniyle çok sık belirti oluşmamaktadır. Sadece büyük olmaları nedeniyle etraflarında bulunan dokulara baskı yaparak belirti oluşturabilmekteler. Kadını çok fazla etkileyecek derecede belirtiler verirse ameliyat çözüm olabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları