GeriSağlık Adet dönemi şişkinlikleri için ne yapmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adet dönemi şişkinlikleri için ne yapmalı?

Adet dönemi şişkinlikleri için ne yapmalı?

Her ay adet dönemimde yaşadığınız su toplanması yani ödemler rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, adet dönemi şişkinlikleri için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi veriyor.

Adet kanamasından bir veya iki hafta öncesinde başlayan şiş, ağır ve dolgun hissettiren sıvı tutulması, adet kanamanızın başlamasıyla birlikte sona erer. Çoğu kadın için bu, ayda bir yaşanan önemsiz bir sıkıntı iken, bazı kadınlar için günlük hayatını etkileyecek kadar ciddi bir durumdur. Neyse ki bu dönemde giyeceğiniz geniş pantolonların yanında başka seçenekleriniz de vardır.

Genişleyen belinizi rahatlatacak yaşam tarzındaki değişiklikler ve ilaçlar buna yardımcı olacaklardır. Adet kanaması gören kadınların %85 inde, adet dönemi öncesinde yaşanan 200 şikâyetten en az bir tanesinda şişkinlik vardır. Sıvı tutulmasına bağlı olarak gelişen karın şişliği de bunlardan birisidir. Diğerleri ise halsizlik, memelerde hassasiyet, sivilce, baş ağrısı, bazı yiyeceklere karşı iştah artışı, hassasiyet ve ağlama nöbetleri şeklindedir. Bu belirtiler 25 ile 35 yaş arasında başlayabilirler.

Adet döneminde neden şişkinlik ve sıvı toplanması olur?

Tam olarak nedeni bilinmese de hormonlardaki döngüsel değişimin sonucu olduğu sanılmaktadır. Bir adet dönemi ortalama 28 gün sürmektedir. Birinci gün adet kanamasının olduğu ilk gün olarak kabul edilir. Adet döneminin ilk yarısında östrojen seviyesi yükselir. Rahim kalınlaşır ve büyür. Aynı zamanda hipofiz bezindeki hormonlar, yumurtalıkları uyarıp, yumurtanın gelişip, salınmasını sağlar. 14. gün civarında yumurta salınır ve yumurtalık kanalında ilerler.

Ardından gebeliğe hazırlık amacıyla progesteron seviyesi artar. Eğer yumurta döllenmezse hormon seviyesi düşer ve kalınlaşan rahim dokusu adet kanamasıyla beraber atılır. Böylece 28 gün tamamlanarak yeni bir adet dönemi daha başlar. Adet kanaması öncesindeki şikâyetlere neden olan durumun, aylık hormonal değişikliklerle, beyindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. En çok da beyindeki kimyasal bir madde olan serotonin suçlanmaktadır. Ayrıca diğer kimyasallar da rol oynayabilirler. Stres ve duygusal sorunların, bu şikâyetleri daha da artırdığı bir gerçektir.

Adet döneminde şişkinliği önlemek için ne yapılmalı?

Adet kanaması öncesinde sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olacak bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Kendinize dikkat ederek yaşamanız, hem şişliklerinizi önleyecek hem de daha sağlıklı bir hayat yaşamanızı sağlayacaktır.

* Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapan kadınlarda daha az şikayet olduğu gözlenmiştir.

* Tuzu azaltın. Adet kanamanız başlamadan birkaç gün öncesinde tuzdan kaçınırsanız şişlik, ödem, memelerde büyüme ve hassasiyet gibi şikayetlerde azalma olacaktır. Ancak sadece tuzluktan değil fazla tuz içeren soya sosu, hazır gıda ve etlerden de uzak durmalısınız.

* Daha az ve sık yemeye çalışın. Üç büyük öğün yerine beş veya altı küçük öğün yiyin. Bu öğünlerde de tam tahıllı ürünler ve sebze-meyve ağırlıklı yemeye çalışın.

Çoğu kadında bu tür yaşam tarzı değişiklikleri bile sıvı tutulmasını önlemeye yetecektir. Ancak bunlar yeterli olmazsa ilaçlar kullanılabilir. İdrar sökücü ilaçlar fazla sıvıyı atmada yardımcı olurlar. Fakat fazla kullanıma dikkat etmek gereklidir.

Uzun süre kullanım sonucu vücudun mineral dengesini bozabilir, hatta böbreklere zarar bile verebilirler. Ağrı kesiciler hem ağrıyı kesip hem de ödemi azaltabilirler. Düşük dozlu doğum kontrol hapları ciddi sıvı tutulumu ve kramplarda doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Kalsiyum ve magnezyum alımı da sıvı tutulmasını ve krampları önlemede yardımcı olabilirler. En uygun tedavi, sizin durumunuza göre, doktorunuz tarafından karar verilecektir.

Şikinlik için doktora gitmek gerekir mi?

Eğer her ay bu sıkıntılarla başa çıkmak size zor geliyorsa, doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Öncelikle size, birkaç ay boyunca günlük tutmanızı tavsiye edecektir. Bu şekilde sorununuz adet döngüsüne mi yoksa başka mide-bağırsak hastalıklarına mı bağlı, bunu belirlemek gereklidir. Bunlar belirlendikten sonra sizin için en uygun tedaviye başlanacaktır.

False