İdil D. İmamoğlu
İdil D. İmamoğlu
İdil D. İmamoğlu

Adet dönemi gerginliğini azaltıyor

Yüksek oranda vitamin ve mineral içeren kajunun daha birçok faydası mevcut.

Haberin Devamı

 “Hint fıstığı” adıyla da bilinen kajunun sağlığımıza birçok faydası mevcut. Özellikle adet dönemi gerginliğini azaltan kajunun yararlarını ve içeriğinde hangi vitamin/mineralleri barındırdığını Diyetisyen İdil İmamoğlu anlattı.

Kaju aslında Kaju meyvesinin çekirdeğidir. Her meyveden bir çekirdek elde edilir. Tüm çekirdeklerde olduğu gibi kaju da son derece kaliteli bir besindir, enerjisi yüksektir, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Kajunun 35 gramı yaklaşık 201 kaloridir. Bu nedenle tüketirken dikkat edilmelidir.

KAJUNUN FAYDALARI

  • Kaju, yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Ağırlıklı olarak Omega 6 yağlarını içeriğinde bulundurur. Bitkisel bir yağ kaynağı olması sebebiyle kolesterolü yoktur. Bu nedenle kalp sağlığına olumlu etki edebilecek bir üründür.
  • Kajudaki yağın büyük bir kısmı sağlığa faydalı olduğu bilinen doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu doymamış yağ asitlerinin çok büyük bir oranını da sağlığımızın dostu, tekli doymamış yağ asitlerinden olan oleik asit oluşturur.
  • İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik-sinir dokusunu ve kalp atışlarını düzenler, adet dönemi gerginliğini azaltır. Ayrıca magnezyum bağışıklık sisteminin de önemli minerallerindendir, bu nedenle kaju bağışıklık sistemini de destekler.
  • Vücut direncinin artıran, yaraların iyileşmesini sağlayan, sperm hareketlerini artıran, büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde etkili olan çinko mineralini içerir. Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu yönde etkiler.
  • Kajunun yapısında yüksek oranda bulunan bir diğer mineral ise fosfordur. Fosfor, diş ve kemiklerin temel bileşenlerindendir. Bu nedenle büyüme döneminde çocukların tüketmesinde sakınca olmayacaktır. Fosfor aynı zamanda vücudun asit baz dengesinin sağlanmasında rol alan bir mineraldir.
  • Kaju ayrıca vücudun demir metabolizması için gerekli olan bakırı da yüksek oranda barındırır. Bakır, vücutta eksikliği görünen bir eser element değildir. Özellikle Wilson hastalığı olan kişilerin bakır alımlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle bu kişiler için kaju uygun bir besin olmayacaktır.
  • Kaju, düşük glisemik yükü olan bir besindir. Yani kan şekerini yükseltme becerisi düşüktür. Ancak yağ içeriği yüksek olduğu için fazla tüketimi kiloyu olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kan şekeri ile ilgili sıkıntıları olan kişiler kaju tüketirken miktarına dikkat etmelidirler.