Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm SoytürkYazarın Tüm Yazıları

Acaba ben de vajinismus olur muyum?

Vajinismus öyle bir hastalıktır ki yaşamayan kolay kolay anlayamaz. Bu hastaların genelinin söylediği bir ifadedir. İlk ilişkiden önce vajinismusu duyduğunuzda muhtemelen çoğu kişi garip bir hastalık gibi kabul ediyor, belki pek üstünde durulmuyor veya çok az kişi korkuları olduğu için “Acaba bende olur muyum” diye düşünüyor. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk, vajinusmus hakkında bilgi veriyor.

Haberin Devamı

Cinsel birleşme; yemek, içmek, yürümek, koşmak gibi vakti geldiğinde doğal akışında rahatlıkla olabilecek fizyolojik bir işlem olarak kabul edilir. Gerçi büyürken duyduğunuz, okuduğunuz çarşaf dolusu “kızlık zarı kanaması”, “ilişkiden sonra acı hissetme”, “kilitli kalma” gibi şeyler olsa da herkesin yaptığı, başarabildiği bir olaydır.

Eşinizi çok seviyorsunuz, ilk cinsel birleşmeye kadar her şey yolunda. Ta ki, tam birleşme anı geldiğinde anlam veremediğiniz, kontrol edemediğimiz bir kasılma yaşadınız. Bunu düğün stresi, evliliğe alışma süreci kabul ettiniz. Fakat her denemede aynı tepki. Bu sorunu anneniz, kız kardeşiniz dahil kimseye açmadınız ve internet karıştırmaya başladınız. İlk gece korkusu, ilişkide ağrı, karşımıza çıkan vajinismus... “Ben vajinismus değilim” deyip reddedebilirsiniz, “Zamanla biz üstesinden geliriz” deyip erteleyebilirsiniz veya “Ben tedavi olamam, çözemem” da diyebilirsiniz ya da kendi başınıza çözümün yollarını arayabilirsiniz. Çünkü muhtemelen çevrenizde bu hastalığı yaşayan bir çift duymadınız, mahrem bir konu olduğunu düşünüp yakınlarınızla paylaşamadınız. Ne yapacağınızı bilemiyorsunuz.

Haberin Devamı

Vajinismus problemi yaşayan çiftlerin çoğunda erkekler eşlerine karşı çok duyarlıdır, onları incitmek istemez ve tedavide ısrarcı olmaz. Hatta ”Tedavi sürecini zamanla aşarız, bizim için cinsel birleşme önemli değil” deyip süreci uzatan taraf olabilir. Ta ki çevrenin “Çocuk yapın” baskısı başlayıncaya kadar. Çoğu çift yıllar geçip çocuk sahibi olmak isteyince tedaviye karar verir ve tedaviden sonra söyleyeceğiniz “Bu kadar yıl, bu kadar kolay çözülecek bir rahatsızlık için mi bekledik, üzüldük” olabilir.

Unutmayın, vajinismus tedavi edilmezse sonsuza kadar devam edebilecek bir hastalıktır.

Yazarın Tüm Yazıları