GeriSağlık A vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

A vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

A vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

A vitamini vücut için gerekli olan temel vitaminlerden biridir. Peki, yeterli A vitamini almak için hangi besinleri tüketmeliyiz? A vitamini eksikliği nelere sebep olur? A vitamini bulunduran hayvansal gıdalar nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...

Yumurtanın yüksek oranda A vitamini içerdiğini belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, A vitamininin sağlığımızdaki yerini anlattı.

Göz sağlığı, üreme sağlığı, kemik sağlığı, normal büyümenin sağlanması, enfeksiyonlara karşı direncin artması, Kan yapımı, Kansere karşı korunma için çok önemli bir vitamindir.

YETERLİ A VİTAMİNİ ALMAK İÇİN HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİ? 

Yumurta: Protein kalitesi yüksek olan yumurta, A vitaminini de yüksek oranda içermektedir. A vitamini deposu yumurta sarısını beslenmenizden eksik etmeyin.

 

A vitamini hangi besinlerde bulunur Faydaları nelerdir

Balık: Haftada 2 veya 3 kez balık tükettiğinizde A vitamini alımına katkı sağlayacaksınız. Balık yağında A vitamini bulunur.

Süt: Her gün ortalama 1 bardak süt tüketmelisiniz. Kalsiyum ve fosfor kaynağı süt, A vitamini de içerir. 

Tereyağı:A vitamininden zengin tereyağını da miktarına ve tüketim sıklığına dikkat ederek tercih edebilirsiniz. 

 

A vitamini hangi besinlerde bulunur Faydaları nelerdir
 

Karaciğer: Karaciğer, yüksek oranda A vitamini içerir fakat sakatat türü bir besin olduğundan tüketim sıklığına dikkat edilerek tercih edilmelidir. 

Sarı ve yeşil meyve sebzeler: Yeterli A vitamini alımı için beslenmenizde sarı ve yeşil meyve sebzeler; roka, ıspanak, brokoli, bezelye gibi yeşil sebzeler; havuç, tatlı patates, papaya, turuncu kavun, mango, bal kabağı gibi sarı-turuncu sebze ve meyveler tüketebilirsiniz.

A VİTAMİNİ ALIN, GÜÇLENİN

Saçlarınızın ve kemik yapınızın öneminin farkındaysanız A vitaminini ihmal etmeyin. Eğer gözlerinizin sağlıklı kalmasını istiyorsanız, saçlarınız ve kemik yapınızın öneminin farkındaysanız A vitaminini ihmal etmeyin. A vitamini, iyi bir görüş sağlar. Özellikle gözler için çok faydalıdır. 

 

A vitamini hangi besinlerde bulunur Faydaları nelerdir
 

Sağlıklı bir cilt, saç ve kemik yapısı için gereklidir. Enfeksiyona karşı koymayı sağlar. Hücrelerin sağlığı ve yenilenmesi açısından önemlidir. Özellikle anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için hamilelerin A vitamini alması gerekir.

A VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER 

  • Patates 1 orta boy (2,487 microgram)
  • Havuç 1 tane (2,025 microgram)
  • Mango 1 orta boy (805 microgram)
  • Ispanak 1/2 kase (737 microgram)
  • Kayısı 10 tane (253 microgram)
  • Süt 1 bardak (149 microgram)
  • Peynir 1 kibrit kutusu (84 microgram)

 

A vitamini hangi besinlerde bulunur Faydaları nelerdir
 

HANGİ BESİNLERİ TÜKETEREK A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ GİDEREBİLİRSİNİZ? 

Vitamin eksiklerinin vücutta tatsız sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, özellikle A vitamini eksikliğinin saç ve tırnaklarda kırılmalara yol açtığının altını çizdi ve şunları söyledi:

"A vitamini eksikliği söz konusu olduğunda; görme bozuklukları, kemik ve dişlerde problemler, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebilir. A vitamini, sağlıklı bir cilt ve kemik yapısı için önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet göstererek hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi de proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.

A vitamini ihtiyacı gebelikte artıyor. Hücre yenilenmesini sağlayan, vücut direncini artıran, görme duyusu için önemli olan A vitamini; yeşil sebzeler, domates, tahıllar, lahana, bitkisel yağlar, havuç ve balda bolca bulunur. Eksikliğini bu besinleri tüketerek giderebilirsiniz.

Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde 1000 mg, kadınlarda 800 mg kadardır. Kadınların gebelikte A vitamini ihtiyacı artar. Gebelikte günlük 1000 mg, emziren annelerin ise 1200 mg kadar A vitamini almaları tavsiye edilir."

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False