8 Mart Kadınlar Günü’ne özel

Gelin kadınların gününde, yine kadınlarımızın güzelliğine katkıda bulunacak, uzun süre genç ve güzel kalmalarını sağlayacak beslenme tüyoları verelim. Yararları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olan beş besin kalemini tanıtalım.

Haberin Devamı

1-Beta karoten (vitamin A) içeren gıdalar: Kırmızı ve turuncu renk beta karoten rengidir. Çilek, kırmızıbiber, mor soğan, havuç gibi gıdalar o zengin beta karoten içerikleri ile deri üzerinde ultraviyole etkisiyle ve yanma reaksiyonları sonucu oluşan tahribatı yavaşlatır.

2-Lütein (karotenoid) içeren gıdalar: Yapılan çalışmalarda yaşlanmaya bağlı katarakt, makula dejenerasyonu, güneş ve güneş ışınlarının tahrip edici etkilerinin tamamına karşı koruyucu etkileri olan bir besindir. Karalahana, kabak, yeşil yapraklı lahana, pazı, roka ve bezelye içinde bolca bulunur.

3-Alfa tokoferol (vitamin E): Belirgin olarak etkisini sinir sitemi hücreleri üzerinde gösterir. Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz, ıspanak, brokoli, avokado gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Zamana karşı hem iç hem dış görünümünüzde yaşlanmaya karşı savaşır.

Haberin Devamı

4- Askorbik asit (vitamin C) içeren gıdalar: İnsanda üretilemeyip yine dışardan alınması gerekli olan vitaminlerden olan askorbik asit, bilinen en iyi oksijene bağlı yaşlanma engelleyicidir. Kollajen yapımını artırıcı (yaşlandıkça özellikle derideki kollajen azalır ve kırışmaya başlar) ajandır. Kırmızı biber, soğan, turunçgiller, papaya, kuşburnu gibi gıdalarda bolca bulunur.

5-Tiamin (B1 vitamini) içeren gıdalar: Erken çocukluk döneminde büyümeyi hızlandırmak gibi fonksiyonlarının yanında, duygu durumunun düzenlenmesi (mutluluk, huzur) gibi etkilerden sorumludur. Bunun yanında oluşan tahribat ve yıkımlarda yenilenme ve vücutta enerji üretiminde kullanılır. Baklagiller (organik), ton balığı, alabalık, yumurta (organik) ve kuşkonmaz yüksek tiamin içeriğiyle destek sağlar.

Dünyanın bütün kadınlarının her dokundukları yerde mutlu ve huzurlu olması, yaşamın kadın erkek, farklı ırklar, farklı dinler gibi ayırıcı ağızla değil de insan olmak gibi birleştirici bir yaşam sürmeleri dileklerimle…

Hepimizin günü kutlu olsun, aydınlıkla kalın.

Yazarın Tüm Yazıları