30’dan sonra düzenli muayene şart

30'lu yaşlar kadınlar için ayrıca dikkat edilmesi gereken dönemleri içeriyor. İş ve kariyer kaygısı gibi çeşitli nedenlerle anne olma hayallerinin ertelendiği 30’lu hatta 40’lı yaşlar, yine bu dönemde ansızın kapıyı çalabilen ciddi hastalıklar ve menopozun baş gösterdiği 50’ler derken, kadınlar hayatın sihirli dönemeçlerinde dört mevsimi bir arada yaşıyor.

Haberin Devamı

Ailesi, dostları, arkadaşları derken çevresindeki hemen herkesin sağlığıyla fazlasıyla ilgilenen kadınlar, iş kendi sağlıklarına, düzenli olmaları gereken muayenelere geldiğinde bir o kadar ihmalkâr ve bilinçsiz davranabiliyor. 30’lu yaşlardan itibaren kadın hastalıklarında düzenli muayene kritik önem taşıyor.

SMEAR GEREKLİ

Son yıllarda HPV enfeksiyonunun yaygınlaşması ile rahim ağzı kanserleri erken yaşlarda görülmeye başlandı. Bu nedenle smear dediğimiz rahim ağzından sürüntü alınması daha da önem kazandı.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi hayat kurtarıyor. Düzenli olarak yapılacak smear kontrolleri ile çok erken dönemdeki hücre değişiklikleri saptanabiliyor ve basit tedaviler ile çözüm sağlanabiliyor.

EN ÖNEMLİ BELİRTİYE DİKKAT

50’li yaşlarla birlikte ise menopoz dönemi başlıyor. Menopoza girmek için ortalama yaş 51, menopozun yaklaştığını gösteren en önemli belirti âdet döngüsündeki değişiklikler.

Haberin Devamı

Adetlerde yoğunluk bakımından da azalma veya çoğalma olabiliyor. Adet kanaması normalden uzun veya kısa sürerken, sıcak basması ve uyku şikayetleri de artıyor. Kimi için çalkantılı geçen menopozda ani ruh hali değişiklikleri görülebiliyor. Hormon seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle kadınlar kendilerini daha sinirli, asabi veya yorgun hissedebilirler.

ANNELİĞİ ERTELEMEYİN

Doğurganlık 35 yaşından sonra azalmaya başlar. Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi bozulur ve gebelik zorlaşır. Özellikle âdet düzensizlikleri olanlar bu konuda uyanık olmalı.

İş ve kariyer kaygısıyla çocuk arzusunun bilinçsizce ertelenmesi bazen geri dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir. Ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların çok daha dikkatli olması ve yumurtalık rezerv testlerini yaptırmaları gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları