GeriSağlık 3 adımda yeni bir alışkanlık kazanın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

3 adımda yeni bir alışkanlık kazanın!

3 adımda yeni bir alışkanlık kazanın!

Yeni bir alışkanlığı sadece 21 günde yaratabilirsiniz.

Psikolog Barış Gürkaş, 3 adımda yeni bir alışkanlık edinin önerisinde bulundu. Gürkaş, konuyla ilgili şu bilgelere yer verdi:

Yeni alışkanlık edinmek ya da ondan kurtulmak günümüzün popüler konularından. Sıradanlaşan ve hızla geçen günümüzü daha keyifli ve üretken kılabilmek için yeni alışkanlıkları rutin hale getirme çabasındayız. Üretkenliğimizin bu derece düştüğünü hissettiğimiz bu yüzyılda, kişinin kendini tekrar üretken hale getirmesi için gerçek bir çaba harcaması gerekiyor.

Düzenli spor yapmak, düzenli blog yazmak, sağlıklı beslenmek, hatta günde bir litre su içmek bile elde etmek istediğimiz alışkanlıklar arasında ön sıralarda gelebiliyor. Genellikle kurtulmayı amaçladığımız alışkanlıklar ise daha az internet kullanmak, daha az şeker tüketmek ve daha az televizyon izlemek. Bu örnekleri arttırmak mümkün, herkesin kendine göre verimliliğini arttırmaya yarayacak hedefleri farklılaşacaktır. Hedefleri gerçekleştirmek için ise çeşitli yollar mevcut.

Davranışı alışkanlığa dönüştürmek için 21 gün yeterli

Bir iddiaya göre bir davranışın alışkanlık haline gelebilmesi için belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Belli bir zaman geçtikten sonra günlük rutininiz otomatikleşmeye başlıyor. Tam olarak net bir gün sayısı olmasa da 21 gün efsanesi en ağır basanlardan. Bu rakamı internette araştırdığınızda alışkanlığın değişmesi için 21 ile 30 arasında değişen gün sayılarını göreceksiniz. 21 gün efsanesi ise 1960 da yayınlanmış Dr. Maxwell’in kitabından gelmektedir.

Alışkanlığı edinebilmek için davranışın kesinlikle, belli bir süre tekrarlanması gerekiyor. Ancak burada en önemlisi sayılardan çok bu hedeflerin yapılandırılmasıdır.

Hedefe ilerlerken yapılması gereken 3 adım;

Basit hedef ve alışkanlıklar belirleme

Öncelikle yapılması basit hedef ve alışkanlıklar belirleyin. Bu sayede başarısızlık riskinizi azaltın ve motivasyonunuzu arttırın. Yapacağınız küçük şeyler hayatınızda çok değiştirmeyecek gibi gelse de asıl değişiklik ve sürdürülebilir alışkanlıklar onlarla gelecektir (Her gün 2 İstanbul fotoğrafı çekmek vb.). Küçük değişiklikleri 1 ay, 3 ay hatta 1 yıl boyunca yaptığınızda hayatınızda ne gibi değişikliklere olabileceğini hayal edin.

Küçük hedefleri günlük rutin haline gelene kadar tekrarlama

Küçük hedeflerinizi günlük rutin haline gelene kadar yapmaya devam edin. Bu süreçte bazı günler hedefinize ulaşamayabilirsiniz, ertesi gün bir önceki gün yapmadığınızı da yapabilirsiniz. Bu size bir süre sonra yapmadığınız günler için sıkıntı verebilir, demek ki doğru yoldasınız.

Ritüelleri çeşitlendirme

Artık ritüellerinizi çeşitlendirme zamanı. Düzenli olarak ritüeli, alışkanlığa çevirdikten sonra, artık ona eklemeler ya da yeni küçük ritüellerle zenginleştirmeye başlayabilirsiniz. Bu nokta da küçük adımlarla hedefe ulaşmayı sürdürmeye dikkat ediyoruz.
Genellikle yaptığımız hata; haftalık aylık programlarımızı çok doldurmamız. Bir anda kişi ağır bir programın üstesinden gelemez ve sürekli erteleme eğiliminde olur, programı basitten karmaşığa doğru götürmek uygulanabilirliğini arttıracaktır.
Bu maddeleri uygulamak depresyondaki birey için çok zor olacaktır. Öncelikle depresyon tedavisi almasını önerilir.

İHA

False