GeriSağlık 20 yaş dişi ihmale gelmez
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

20 yaş dişi ihmale gelmez

20 yaş dişi ihmale gelmez

Tedaviye geç başlamak, tümöre neden olabilir!

Diş Hekimliği ve Diş Protezi Uzmanı Prof. Dr. Dt. Ömer Kutay, 20 yaş dişleri hakkında uyarıyor.

20 yaş dişleri 17 yaşımızdan itibaren çıkmaktadır. 20'li yaşlara geldiğimizde de gelişimini tamamlar. Çoğunlukla yumuşak dokumuz içinde gömülü kalan bu dişler şişlik ve ağız kokusu gibi sorunlar yarattığı zaman malesef hastalar bu durumu antibiyotiklerle geçiştirmeye çalışıyorlar ve hekime başvuruyu geciktiriyorlar.

Geciken tedavi tümöre neden olabilir

Akıl dişi olarakta adlandırılan 20 yaş dişindeki ağrıları antibiyotik ve ağrı kesicilerle iyileştirmeye çalışmak ve hekime geç başvurmak o bölgelerde tümöre de neden olabilir. Bu durumdaki dişler çekilirken çenede kemik kaybına hatta bazen çevredeki dişlerin de kaybına sebep olabilir. Bu tip sorunlar düşünüldüğünde 20 yaş dişleri 18 yaşından sonra hekim ve hasta kararı ile çekilebilir.

Başka sorun dişlerde çapraşıklık

Bir başka sorun da bu dişlerin çıkarken diğer dişleri sıkıştırması ve çapraşıklığa da sebep olabilmesi. Hekime başvuran bu tarz şikayeti olan hastaların klinik ve röntgen muayenesi yapıldıktan sonra 20 yaş dişinin normal olarak çıkmayacağına karar verilirse bu dişler cerrahi müdahele ile alınır.

Diş Hekimliği ve Diş Protezi Uzmanı Prof. Dr. Dt. Ömer Kutay

20 yaş dişi ihmale gelmez

False