Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar

1 bardağı sadece 40 kalori

Kalp dostu badem sütünü evde de hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Eskiden süt denilince akıllara sadece inek sütü geliyordu. Günümüzde ise intolerans veya alerji gibi nedenlerden dolayı inek sütü tüketemeyen veya tadından dolayı tüketmekten hoşlanmayanların seçebileceği birçok alternatif mevcut. Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, kalp dostu badem sütünün sağlığa faydalarını anlattı ve ev yapımı badem sütünün tarifini verdi.

Artık çoğu markette sıklıkla görebileceğiniz soya sütü, pirinç sütü, yulaf sütü, fındık sütü, badem sütü gibi alternatifleri sadece vejetaryen ve inek sütü intoleransı olan kişiler değil, farklı tatlardan hoşlananlar da sıklıkla tüketiyor. Bu grupta tadı en beğenilen lezzetlerden biri de badem sütü. Hazır paketlerde olanların 1 bardağında sadece 40 kalori içeriyor.

Görünüş açısından inek sütüne benzeyen badem sütü oldukça kaliteli bir magnezyum ve manganez kaynağı. Yüksek protein içeriğine sahip bu muhteşem kaynak, kemik sağlığınızın korunmasına da yardımcı oluyor. İçerdiği E vitaminiyle hücre zarının korunmasına yardımcı olan badem sütü, selenyum içeriğiyle de hem bağışıklığınızı güçlendiriyor hem de tiroid metabolizmanızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Tam bir antioksidan deposu olan bu muhteşem besinin hücre hasarını önlemesi ve doku hasarının önüne geçmesi de bir başka faydası olarak göze çarpıyor.

Bu süt tam bir kalp dostu

Elbette badem sütünün yararları bunlara sınırlı değil, kendisi tam bir kalp ve damar dostu. Doymamış yağdan ve flavonoidlerden zengin bu besini düzenli olarak tükettiğinizde kalp hastalığı riskini önemli oranda azaltabilirsiniz. Badem sütü aynı zamanda içerdiği potasyumla sağlıklı kalp fonksiyonunu ve kan basıncını koruma konusunda da etkili.

Badem sütünün en önemli özelliklerinden biri de laktoz içermemesi. Bu yüzden vejetaryenler, laktoz intoleransı veya inek sütü intoleransı olan kişiler badem sütünü keyifle tüketebilirler. Bu kişilerin yanı sıra inek sütünün tadından hoşlanmayanlar veya zayıflama diyeti uygulayanlar da günlük beslenmelerine badem sütünü ekleyebilirler. Çünkü bu harika besinin kalorisi oldukça düşük! Şeker içermeyen badem sütü 1 bardağında sadece 40 kalori içermekte.

Bazı firmaların inek sütü üretiminde verimliliği arttırabilmek adına ineklerine bir takım ilaçlar veya hormonlar verdiği daha önce kulağınıza gelmiş olabilir. İneklere verilen bu ilaçlar bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa badem sütü tam size göre. Çünkü badem sütü üretimi esnasında bu tür ilaçlar kullanılmamaktadır.

Badem sütünün sağlığa faydası çok ama…

Badem sütü her ne kadar vücudunuza sayısız yarar sağlasa da, aşırı miktarda tüketildiğinde bu yararlar sizin için zarara dönüşebilir. Çünkü guatrojenik gıdalar sınıfından olan badem aşırı tüketiminde tiroid bezine zarar vererek tiroit bezinin büyümesine ve guatra sebep olabilmektedir. Badem sütü uygun miktarlarda tüketildiğinde vücudunuza zarardan çok yarar sağlar. Ancak tiroid bezlerinin fonksiyonu yetersiz olan kişilerin badem sütü tüketmemesini öneririm.

Badem sütünü hazır olarak almak istemeyen veya marketlerde bulamayan kişiler evde kendi badem sütlerini kolayca hazırlayabilirler.

Ev yapımı badem sütü tarifi

1 su bardağı bademi 6-8 saat boyunca suda bekletin. Ardından beklettiğiniz suyu süzün ve bademlerin üzerine 3 barda su ekleyerek süt kıvamına gelene kadar blenderdan geçirin. Ardından hazırladığınız karışımı temiz ve ince bir bez yardımıyla süzün. Dilerseniz elde etmek istediğiniz miktara göre ölçüleri arttırabilir ve sütünüzü kapalı bir kapta buzdolabında 2-3 gün boyunca saklayabilirsiniz. Badem sütü baskın bir tada sahip olmadığından hemen hemen her tarifte dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Yetişkin, sağlıklı bireyler badem sütünü günlük beslenmelerinde kullanabilirler. Protein olarak anne sütü ve inek sütündeki miktarı karşılamamakla birlikte çocuklar da rahatlıkla bu sütü içebilirler. Özellikle çocuğunda inek sütü alerjisi olan anneler evde hazırladıkları badem sütü ile çeşitli tarifler geliştirip çocukların inek sütü içerdiği için tüketemedikleri besinleri hazırlayabilirler.