GeriKişisel Bakım Yaz aylarında estetik ameliyat olur mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz aylarında estetik ameliyat olur mu?

Yaz aylarında estetik ameliyat olur mu?

Ameliyat için kararını vermiş, istekli kişiler yaz döneminde ne yapmalı?

Yaz aylarında estetik ameliyat olur mu? Yazın estetik yaptıracaklar nelere dikkat etmeli? Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aydın Gözü, yaz aylarında estetiği anlattı...

Yazın da estetik ameliyat olur mu? Şu sıralar en çok karşılaştığımız soru… Genel kanı bu tür ameliyatların diğer mevsimlerde yapılırsa daha güvenli olacağı yönünde. İş yaşamının gerçeği ise izin aylarının yaz dönemine denk gelmesi. Çalışma yaşamının durgunlaştığı bu aylarda estetik ameliyat yaptırmayı düşünenlerin kafası karışık.

DERİ YÜZEYİNE YÖNELİK İŞLEMLER YAZIN YAPILMAZ

Gerçekten de çeşitli sakıncaları nedeniyle lazer ve benzeri (kimyasal soyma, cilt tıraşlama) deri yüzeyine yönelik işlemler yazın yapılmaz. Ancak aynı durum diğer ameliyatlar (yüz, burun, meme, vücut vb. estetiği) için de geçerli midir? İş, aile, ekonomik durumunu hazırlayıp yaz aylarında bu tür bir girişim planlayan kişiyi nasıl yönlendirmeliyiz?

Yüksek tansiyon, şeker, akciğer ve kalp hastalığı gibi kronik sistemik sorunu olanlarda aşırı sıcaklarda gerekmedikçe hiçbir ameliyat önerilmez. İyileşme dönemi sırasında doktorunun önerilerine (güneşten korunma, fiziksel kısıtlılık, korse ve bandajlar, vb) uyamayacak kişilerde de bu tür ameliyatlar ertelenmelidir. Ancak kararını vermiş, kendini hazırlamış, istekli kişiler için bu mevsimde ameliyat olmanın herhangi bir sakıncası da yoktur.

SİGARA KULLANANLARDA YARA İYİLEŞME SORUNU OLABİLİR

Estetik ameliyatların çoğu yaşamsal organların uzağında yüzeyel deri-derialtı tabakalarıyla ilişkili olduğundan enfeksiyon, kanama vb. komplikasyonlara günümüzde oldukça nadir rastlanmaktadır. Özellikle sigara kullananlarda görülen yara iyileşme sorunları, terleme ve kullandığımız bantların tahrişine bağlı olarak bu mevsimde daha sık karşımıza çıkabilir. Ameliyat sonrasındaki 1-2 haftalık erken dönemi olabildiğince serinletilmiş ortamlarda geçirmek şişlik ve morlukların daha kolay çözülmesine yardımcı olacaktır.

YAZ AYLARINDA ESTETİK YAPTIRACAKLARA ÖNERİLER

Estetik cerrahi adaylarından (hasta sözcüğünden özellikle kaçınıyorum, çünkü bize başvuranlar vücutlarıyla ilgili sorunlardan kurtulmak isteyen çoğunlukla sağlıklı kişiler) benim bu mevsimde özellikle beklentim şunlar: kullanmakta oldukları ilaçları, bitkisel olanlar dahil, mutlaka hekimiyle paylaşmalı ve gereksiz olanları en az on beş gün öncesinden kesmeli; mümkün olduğunca sigaradan uzak durmalı; ameliyattan birkaç gün önce alkol ve ağır egzersizden kaçınmalı; çevresindekilerin olumsuz ve caydırıcı düşünceleri ya da sanal ortamda karşısına çıkabilecek abartılı ya da yanlış görüşlere (şehir efsaneleri) itibar etmeyip, aklına takılan her türlü soruyu hekimiyle paylaşmaktan çekinmemeli; kendine ve hekimine güvenmeli.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aydın Gözü

False