Yaşlanma belirtileri giderilebilir mi?

20’li yaşların ortasından başlayarak 30’lu yaşlara kadar ilk yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. İlk belirtiler ortaya çıktıktan hemen sonra çizgiler hızla derinleşmeye ve yayılmaya başlar. Göz ardı edilemeyecek kadar hatta yüz ifadesini değiştirecek kadar artar. Bu gibi durumlarda yaşınızı ele veren ilk belirtileri durdurmaya başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

İLK BELİRTİLER KIRIŞIKLIKLARDIR

İlk olarak kazayakları ortaya çıkar. Bunlar engellenmesi ve düzeltilmesi çok kolay olan ince çizgilerdir. Güneşin sebep olduğu kaz ayakları açık renkli tenlerde çok daha belirgin olur. Kazayaklarınına ameliyatsız tedavisinde enjeksiyon teknikleri uygulanabilir. 20’li yaşlarda botoks ile kazayaklarının ve ince çizgilerin oluşumu önlenebilir.

Yaş ilerledikçe göz altları morluk ve torba oluşabilir. Cilt renginin bozulması farklı sebeplere dayanır. Cildinizi güneşten korumak alınabilecek en iyi önlemdir. Gözaltındaki morluk ve torbalar ışık dolgusu ile giderilebilir.

Nazolabial kıvrımlar olarak adlandırılan bu gülme çizgileri ağız çevresindeki hacim kayıplarında ortaya çıkar. Bu kıvrımlar 40’lı yaşlara gelene kadar normal olarak ortaya fazla çıkmaz ama kendini belli etmeye başlar. 30’lı yaşlarda da görülmesi mümkündür. Yaş ilerledikçe ciltteki yağ oranı eksilmeye başlar ve bu hacim kayıpları da gülme çizgilerin oluşumunu sağlar. Bunun için yanaklara hyalüronik asit dolguları veya yağ enjeksiyonu uygulanabilir.

GÖZ KAPAĞI SARKMALARI

Üst göz kapaklarında sarkma da yaşlanma belirtilerindendir. Zamanla bu sarkma kişinin görme alanını bile kısıtlayabilir. Bu durumda göz kapağı estetiği (blefaroplasti) ile sarkma sorunları kalıcı olarak giderilebilir. Bunun dışında ışık dolgusuyla da ameliyatsız olarak düzeltilebilir.
Yaşlanmayla birlikte dudaklar zamanla hacmini ve konturunu kaybedebilir. Dudak dolgusu ile kaybolan hacim ve kontur geri getirilebilir. Yüz daha enerjik ve genç görünebilir.

Kaş düşüklüğü ve çene konturu kaybı yüzdeki diğer yaşlanma belirtileri arasındadır. Kaş düşüklüğü botoks uygulanarak, çene konturu ise dolgu enjeksiyonuyla ameliyatsız olarak giderilebilir.

Yaşlanma belirtilerinden rahatsız oluyor ve kendinizi göründüğünüzden daha genç hissediyorsanız, içinizdeki enerjiyi yüzünüze de yansıtma imkanınız her zaman var.

Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları