GeriKişisel Bakım Vücudunuza göre en doğru sütyeni seçme rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vücudunuza göre en doğru sütyeni seçme rehberi

Vücudunuza göre en doğru sütyeni seçme rehberi

Sütyen seçiminiz, üzerinizdeki kıyafetlerin duruşu veya sizi nasıl gösterdiğinden, içinde hissettiğiniz rahatlık seviyesine kadar etkiler. Günümüzde çoğu kadın maalesef kendi vücut tipini ve ölçülerini çok iyi tanıyamadığı için kendisine uygun sütyeni kullanamıyor. İşte, bu belirleyici soruları yanıtlayarak doğru sütyen tercihinizi yapabilirsiniz!

Sütyeninizin vücudunuza mükemmel bir şekilde uyum sağlayabilmesi için alınan sütyen ölçüsü aslında iki farklı ölçüdür. Kup ve beden ölçüsü olarak ikiye ayrılır. Bunlardan birisi göğüs altı çevrenizi, diğeri ise göğüs çevrenizi ifade eder. Göğüs altı çevresi için santimetre uzunluk ölçüsü kullanılır. Kaç santimetre olduğu ise sütyen ölçülerinizden birini verir.

Göğüs büyüklüğünü ise kup denilen ölçü belirler. A’dan E’ye kadar sıralı harflerden oluşur. Kup büyüklüğünüz göğüs çevreniz ile göğüs altı çevrenizin farkıdır. Örnek verilecek olursa, 90-75=15 cm, kup ölçünüzdür. Bu farka göre sıralanan kup ölçüleri şöyledir:

● A Kup: 12-14 cm
● B Kup: 14-16 cm
● C Kup: 16-18 cm
● D Kup: 18-20 cm
● E Kup: 20-22 cm

DOĞRU SÜTYEN ÖLÇÜSÜ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Sütyen ölçünüz için öncelikle bir mezura gereklidir. Vücudunuz için en uygun ve en doğru ölçüyü alabilmeniz için üzerinizde desteksiz, kupsuz ve balensiz bir sütyen olmalıdır. Göğüs altı çevrenizi ölçmek için sırtınızdan başlayacak şekilde mezurayı önünüze getirmelisiniz. Ölçünüzü en yakın beşliğe yuvarlayarak bedeninizi bulabilirsiniz. Örnek olarak, ölçünüz 84 ise bu 85’e denk gelir.

Mezurayı aynı şekilde sırtınızdan başlayarak, bu kez göğüs ucundan geçecek şekilde göğüs çevre ölçünüzü alabilirsiniz. Ölçtüğünüz değerin hangi kup grubuna ait olduğunu öğrenmek için sütyen ölçüm tablosundan yardım alabilirsiniz.

KULLANACAĞINIZ YERE GÖRE SÜTYEN SEÇİMİ

Günlük hayatınızın içinde veya dışında, birbirinden çok farklı mekanlarda farklı kıyafetler tercih etmek isteyebilirsiniz. Sporda, düğün gibi etkinliklerde, günlük yaşamınızda giydiğiniz kıyafetinize göre seçeceğiniz sütyen de en az kıyafetiniz kadar önemlidir. Kullanım alanına göre straplez, balensiz veya destekli gibi seçenekler arasından nasıl bir sütyene ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz.

YANLIŞ SÜTYEN TERCİHLERİ

● Eğer tercih ettiğiniz sütyenin kupları katlanıyorsa veya ön tarafında askılar havada kalıyorsa,

● Göğüs altı bandı giydiğinizde sizi kesiyorsa veya çok geniş ve arka kısmı yukarıya kayıyorsa,

● Balenleri kol altınıza baskı yapıyorsa,

● Kol ve dekolte bölümlerinden göğsünüzü yeterince iyi sarmıyorsa muhtemelen yanlış bir sütyen tercihi yapmış olabilirsiniz.

Sütyen ölçünüzü doğru aldığınızdan emin olduktan sonra dilediğiniz tarzda sütyen seçebilirsiniz.

False