GeriKişisel Bakım Uyku öncesi yüz temizliğini nasıl yapmalıyız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uyku öncesi yüz temizliğini nasıl yapmalıyız?

Uyku öncesi yüz temizliğini nasıl yapmalıyız?

Yüzünüzü temizlemeden yatarsanız bakın neler oluyor...

Cilt bakımında ilk adım, günlük temizliktir. Her sabah ve her akşam olmak üzere, günde iki defa cildimizi özenle temizlemeli ve tonikle silmeliyiz. Ardından nemlendiricimizi sürebiliriz. Birçok insan makyaj yapmayı ihmal etmez ama cildin temizliğine önem vermez. Oysa makyaj yapılsa da yapılmasa da, yüz cildinin düzenli olarak, günlük birikimlerden arındırılması gerekir. Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, uyku öncesi yüz temizliği hakkında bilgiler verdi...

Tozlar, çevreden gelen kirler, dumanlar, egzoz gazları, sokaklardaki ve evlerdeki kurumlar, yemek buharlarıyla yüze yapışan yağlar, ölü keratin pulları, cildin sebum (yağ) salgılarının fazlası, ter artıkları, silinmiş gibi görünse bile, günlük makyaj artıkları (makyaj kalıntıları genellikle yağlıdır) ve daha sayısız etken cildimizi kirletir.

Uyku öncesi yüz temizliğini nasıl yapmalıyız

Yüzümüzü tüm bu artıklardan arındırmadıkça, herhangi bir cilt bakımından söz etmek anlamlı değildir. Bütün bu maddeler temizlenmezse, cildimiz ne kremlerden yararlanabilir ne siyah noktalardan ve aknelerden kurtulabilir ne de herhangi bir anti aging tedavisine cevap verebilir. Yüz temizliğine önce alından başlanmalı sonra sırasıyla; yanak, çene, burun ve boyunla devam edilmelidir. Alın, burun çevresi ve çene altı daha fazla toz ve kir tutar. Bu nedenle daha dikkatli temizlenmesi önemlidir.

UYKU ÖNCESİ YÜZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

SABUN

Uyku öncesi yüz temizliği için sabun kullanmayı tercih edenlerden olabilirsiniz. Sabunları seçmek de yüzden arındırmak da pek kolay değildir. Sabunların rengi, kokusu, içindeki ilaçlar, vitamin katkıları gibi ayrıntıların tümü ikinci derecede önem taşır. Belirleyici olan, yumuşak bir temizlik yapması ve cilt dengesini korumasıdır. Bunun için de esas kriter, sabunların Ph’dır. Cildin doğal asit mantosunu koruyabilmek için daima Ph 5,5-6,5 arasındaki sabunlar tercih edilmelidir. Kullandığınız sabunun sert ve kurutucu olup olmadığını anlamak için, uyku öncesi yüzünüzü sabunladıktan 20 dakika sonra gülümsemeyi deneyin. Yanaklarınızda gerginlik hissediyorsanız daha yumuşak bir ürünü seçin.

 

Uyku öncesi yüz temizliğini nasıl yapmalıyız
 

JEL, LOSYON VE KREMLER

Bu tip ürünlere, genel olarak “temizleme sütü” adı verilir. Bu tip temizleyiciler, özellikle kıl köklerinde bulunan sertleşmiş sebumun (cildin yağ salgısı) ve sebuma bulaşmış olan kir ve makyaj artıklarının temizlenmesinde çok etkilidir. Bu açıdan uyku öncesi yüz temizliği için derin bir temizlik sağlarlar. Temizleme kremlerinde daha fazla yağ (%40-50) losyonlarda ise daha az yağ (%10-25) bulunur. Bu nedenle yağlı ciltlerde losyonlar, kuru ciltlerde kremler tercih edilir.

TONİK

Tonik temizliği tamamlar ve gözenekleri sıkıştırır. Uyku öncesi cilt bakımında, temizlikten sonraki adım, kalan son artıkları arındıran ve gözenekleri sıkıştırmaya yarayan tonik uygulamasıdır. Temizleme kremleri ve losyonlar, sabunlar veya jeller ciltteki yağı (sebum, yağ, makyaj artıkları) ve suda eriyebilen maddeleri çözdükten sonra, kir ve keratin pulları gibi eriyemeyen maddeler tonikle silinirken temizlenir.

Tonik, özel bir solüsyondur. Genellikle su ve alkol ile hazırlanır. İyi bir tonik alkolsüz ve kokusuz olmalı, sürdükten sonra yanma ve kızarıklık yapmamalıdır. Daima kokusuz temizleyicileri tercih edin. Koku parfüm demektir. Parfümlerin alerji yapma ihtimali yüksektir. Sade gül suyu ve maden sodası gayet iyi toniklerdir.

 

Uyku öncesi yüz temizliğini nasıl yapmalıyız
 

MAKYAJI TEMİZLEMEDEN YATARSAK NE OLUR?

  1. Gözenekleri tıkayarak toksinlerin cilt yüzeyine çıkıp atılmasını önleriz. Ayrıca makyajın temizlenmemesi, akne ve cilt kuruluğuna yol açar.
  2. Deri dokusuna zarar veririz. Sivilcelerimizin çevreye yayılmasına neden olarak sorunu büyütürüz.
  3. Hızlıca, özensiz temizlik yapmak yarardan çok zarar getirir. Yüzünüzdeki ölü deriyi temizlemek için satılan bazı toz ya da kremler deriniz için zararlı olabilir. Cilt tipiniz ne olursa olsun yüzünüze daima nazik davranın.
  4. Sıcak suyun mikropları öldürdüğüne inanıp cildimize doğrudan temas ettirmek hatalıdır. Aşırı sıcak, cildi kurutur ve dokuları büyük ölçüde zedeler.
  5. Sağlıksız beslenilmiş bir vücudun cildi ne kadar doğru temizlik yapsanız da fark edilmeyecektir. Çünkü deriyi koruyucu yaşamsal maddeleri alamıyorsunuz demektir.

[fotogaleri=225] 

False