GeriKişisel Bakım Tırnaklar neden sararır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tırnaklar neden sararır?

Tırnaklar neden sararır?

Dikkat, tırnak sararması bazı hastalıkların habercisi olabilir!

Tırnak sararmasının altında yatan başlıca nedenler şöyle sıralanabilir:

SİGARA KULLANIMI: Sigaranın içindeki nikotin sebebiyle tırnaklar sararır. Sağlığa zararlı olan bu maddenin içindeki kimyasallar tırnakları da kötü etkiler ve sağlıksız uzamalarına sebep olur.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ: Yeterli miktarda C ve D vitamini alınmadığında tırnaklar sertleşir. Bunu engellemek için beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Yeterli D vitamini için ise cildin güneş görmesine özen gösterilmelidir.

SÜREKLİ OJE SÜRMEK: Oje, tırnakların havasız kalmasına neden olur. Hava almayan tırnaklar da zamanla sararır ve güçsüzleşir.

YAŞ: Yaş ilerledikçe vücudumuz deforme olur. Vücut zamanla kendini yenileyemez duruma gelir, bu durum tırnaklara da yansır ve tırnaklarda sararmalar kendini gösterir.

TEMİZLİK MALZEMELERİ: Ev hanımıysanız veya işiniz gereği deterjan ve diğer temizlik maddelerini sık kullanıyorsanız tırnaklarınızda sararma görülebilir. Tırnakların üzerinde tırnağı koruyan yağ tabakası bulunur. Temizlik maddeleri de bu tabakanın zamanla yok olmasına ve tırnakların sararmasına neden olur.

BAZI HASTALIKLAR: Tırnak sararması; tiroid rahatsızlığı, akciğer, diyabet ve sedef gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle tırnaklarınızda sararma görüyorsanız altında yatan nedenin mutlaka araştırılması gerekir.

Tırnaklar neden sararır

TIRNAK SARARMASINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Tırnak sararmasının en yaygın sebeplerinden biri sigaradır. Hem kanın oksijen kapasitesini azaltarak hem de tütünün renginin sıcak ve nemle tırnaklara geçerek sararmasına neden olur” diyen Cilt Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Dr. Nilgün Ertugay, tırnak sararmasına karşı alınacak önlemleri sıraladı:

  • Sigara içmemek tabii ki en doğrusu. Ancak bırakamıyorsanız ve tırnaklarınızın sararmasından şikayetçiyseniz, sigara içerken özellikle tutulan parmaklara kalın bazlı kremler uygulayın, eldiven kullanın veya sigarayı ağızlık gibi bir aparatla tutun.
  • Oje mümkünse kullanmayın, özellikle de koyu renk ojelerden uzak durun.
  • Tırnak cilasını az kullanın, arada birkaç gün tırnakları boş bırakıp dinlendirmek ve güneş görmesini sağlamak, sadece nemlendirici kullanmak da sararmayı önleyebilir.
  • Tırnak uzamasının normal olması için kansızlık varsa akciğer solunum problemi, böbrek problemi varsa öncelikle bunların tedavisi gerekir.
  • Tırnak uzamasını hızlandıran bazı vitamin ve aminoasitlerin alınması uygun olur.
  • Ellerinizi suda çok bekletmeyin, sık sık suya sokup çıkarmayın. Bunu yapmak zorundaysanız doğal yağlarla elleri ve tırnakları, eller hafif ıslakken ovmak nemi yerine koymaya ve sağlıklı tırnak gelişimine katkıda bulunur.

[fotogaleri=105]

TIRNAKLARINIZI LİMON İLE GÜÇLENDİRİN!

False