Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Tırnak sararması nasıl tedavi edilir?

Evinizde uygulayabileceğiniz pratik kür tarifi...

Haberin Devamı

Tırnaklar sağlığımızın şahitleridir. Estetiğimizi bir parçası olduğu gibi birçok hastalığında işareti olabilir. El ve ayak tırnaklarında değişikliklere bakılarak çeşitli hastalıkların tanısı konulabilir. Tırnak renk ve yapısal sorunları, mutlaka dermatoloji doktorları tarafınca değerlendirilerek; uygun görülen tetkikler yapılarak tedavisi düzenlenir.

TIRNAK SARARMASI NEDİR?

Tırnaklarda büyümenin durmasının ilk işareti tırnaklardaki sararmadır. Tırnaklar, dış ya da iç etkenlerle, zarara uğradığında büyüme yavaşlar, en üst katmanında sararma meydana gelir.

Tırnak sararması nasıl tedavi edilir

Tırnak sağlığı için öncelikle onları korumak gerekir. Aşırı soğuk, sıcak, sigara, deterjanlar ve kimyasallar deri ve tırnak köklerimize zarar verir, zayıf düşürür. Tırnakların geçici ya da sürekli yıpranmalarına, sararmalarına yol açar. Bu etkenlerden uzak durmak, elleri sürekli nemlendirmek en geçerli çözüm olacaktır. Özellikle tırnak cilası, oje ve aseton ne olursa olsun zararlıdır. Onları kullanmayı özel günlere saklamak, boyanın uzun süre tırnağımızda durmamasına özen göstererek sararmaya engel olabiliriz.

Haberin Devamı

TIRNAK NEDEN SARARIR?

Birçok hastalıkta el ve ayak tırnaklarında sararma, şekil değişikliği ortaya çıkabilir, tiroid, şeker hastalığı ve sürekli ilaç kullanan kişilerde keratin yaşlanması daha hızlı olduğundan, tırnakların sararması sorunu daha sık görülür.

Tırnaklarımızda çinko, C ve D vitamini gibi mineral ve vitamin eksikliklerinde tırnak sararması ile birlikte cildimizde de hassasiyet ve kuruluk gibi sorunlar yaşarız. Dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak gerekli kan laboratuvar incelemesi gerekir. Beslenme düzeni sararmaları engellemek için çok önemlidir.

 Tırnak sararması nasıl tedavi edilir 

TIRNAK SARARMASI HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?

Tırnaklarda sarı renk değişikliği bacaklarda şişlik, lenf ödem ve bunlara eşlik eden kronik akciğer hastalıklarının işareti olabilir. Sarı tırnak sendromu dediğimiz bu durumda tırnak büyümesi durur. Bu durum da tırnağın kalınlaşmasına ve sararmasına neden olur.

Haberin Devamı

Tırnakların sarı renkli olmasının en sık karşılaşılan nedeni mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyon ilerleyip kötüleştikçe; tırnak kalınlaşır ve ufalanır. Cildiye doktorlarına başvurarak mantara sebep olan dolaşım bozukluğu, aşırı terleme gibi sorunlar çözümlenmelidir. Mantar enfeksiyonu şekil bozukluğu ve tırnak batması gibi sorunlar oluşmadan gerekli tedaviler erken dönemde başlanması önerilir.

   Tırnak sararması nasıl tedavi edilir   

GÜZEL TIRNAKLARA SAHİP OLMAK İÇİN PRATİK KÜR TARİFİ:

Limon suyu, aynısefa çiçeği ilave edilmiş ılık zeytinyağı, okaliptüs yaprakları ile bekletilmiş badem yağı ve demlenmiş lavanta, öküzgözü yaprağı ve çiçeği ile hazırlanmış elma sirkeli suda el banyosu sararmış tırnaklara iyi gelir.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan