GeriKişisel Bakım Sonbaharda saçlarınız değil yapraklar dökülsün
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sonbaharda saçlarınız değil yapraklar dökülsün

Sonbaharda saçlarınız değil yapraklar dökülsün

Kalıcı bir saç sorunu yok ise mevsimsel geçişler ile birlikte eski saçlarınızda dökülme artarken yerine yenileri gelecektir. Saç dökülmelerini sadece mevsime bağlamak eksik kalır. Aynı zamanda testosteron düzeyinde yaşanan dengesizlik de bunun başlıca nedenlerinden olabilir.

SONBAHARDA NEDEN SAÇLAR DÖKÜLÜR?

Sonbaharda saçlardaki dökülme kafa derisi altında içinde damar ve sinirlerin bulunduğu saç soğanı adı verilen kısmın daralması nedeniyle olur. Sonbaharda havaların soğumaya başlamasıyla birlikte saç soğanı da daralır ve büzüşür. Saç soğanı eski ölçüsüne göre daha küçük olunca içindeki saçı besleyen damarlar da küçülür. Bu nedenle saç daha az beslenmiş olur. Bir süre sonra da beslenme yeterli gelmeyince de saç dökülür.

HER SAÇ DÖKÜLMESİ BİR SORUN MUDUR?

Her sağlıklı saç folikülü sayısız kez büyüme yeteneğine sahiptir. Normal günlük saç dökülme oranı yaklaşık 50–100 saç telidir. Mevsimsel değişimlerde ise sayıyı iki kat artabilir. Peki kendimizde nasıl test edeceğiz?

Bu basit testi yapabilmek için saçlarınızın en az 3-4 gün yıkanmamış olması gerekir. Parmaklarınızı saçınızın ön çizgisinden arkaya doğru götürün. Sonra, elinize gelen dökülmüş saçları bir kağıt üstüne koyun. En az 5-6 kere bu hareketi tekrarlayın. Eğer toplamda 10’dan az saç varsa, her şey yolunda, saç kaybınız normaldir. Elinizde 10–15 saç teli varsa bu da mevsimsel saç dökülmesi kategorisine girebilir. Vitamin takviyesi almanız sadece saçınız için değil bünyeniz içinde faydalı olacaktır. Elinizde 15 üzeri saç teli kaldıysa bu saç kaybı kategorisine girer. Acilen bir saç tedavisine başlamanız yararınıza olacaktır.

DİĞER SAÇ DÖKÜLME NEDENLERİ NELERDİR?

- Deri problemleri,
- Vitamin ve mineral eksikliği,
- Bazı iç hastalıklar ve ilaç kullanımı,
- Hormonal sorunlar,
- Genetik faktörler,
- Yanlış beslenme alışkanlıkları,
- Vitamin ve mineral eksikliği,
- Kozmetik etkenler,
- Stres ve depresyon,

Mevsimsel geçiş süreci bittiği halde saç dökülmesi hala devam ediyorsa, uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Özellikle transmed’de başarıyla uygulanan PRP tedavisi buna güzel bir çözümdür. Şifacı kan hücreleri olarak bilinen trombositlerin saç uzama ve dökülmeyi engellemede büyük etkilerinin olduğu görülmüştür. Trombositler yoğun bir sıvı haline getirilip saç köklerine uygulandığında, saç köklerini tetikleyerek uzama evresini harekete geçirmektedir.

PRP saç tedavisinin yanı sıra, koyulan teşhise göre çeşitli ilaç tedavileri, saç mezoterapisi, saç ekimi gibi yöntemler kullanılabilir.

False