GeriKişisel Bakım Saç dökülmesine karşı ev yapımı kür tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Saç dökülmesine karşı ev yapımı kür tarifi

Saç dökülmesine karşı ev yapımı kür tarifi

Düzenli olarak uygulandığında saçlardaki dökülmeyi azaltıyor.

Saç bakımı deyince maskeler, tentürler, durulama suları ve şampuanlara birlikte uygulanan birçok bakım küründen söz edilebilir. Fakat bunların öncesinde ilk sırayı durulama suları alıyor. Saç durulama suları, saç tellerini kimyasallardan arındırdığı ve saç köklerindeki tıkanmaları engellediği için gerek uzamış gerekse uzamakta olan saçlar üzerinde etkili olur. Ayrıca saç köklerinin daha fazla oksijen almasını sağladığından dökülmeleri azaltır hatta engeller.

Aşağıda verilen tarif haftada 2-3 kez düzenli olarak uygulandığında saçlarda belirgin bir iyileşme gözlemlenir ve dökülmeler azalır.

Besleyici saç durulama suyu

Malzemeler

1 fincan ısırgan otu
1 fincan biberiye
1 fincan lavanta
1 fincan papatya
1 fincan ada çayı
1 fincan mürver
1 fincan karakafes otu
1 fincan kırk kilit (atkuyruğu olarak da bilinir)
1 fincan %100 doğal elma sirkesi (tercihen organik)
1 fincan organik gül suyu
1 bütün limonun kabuğu
2 litre kaynamış sıcak su
1 adet C vitamini kapsülü (toz halinde)

* Ölçü olarak Türk kahvesi fincanı kullanılmalı.

Hazırlanışı

Tüm bitkileri geniş bir kapta iyice karıştırın. Kaynamış sıcak suyu cam ya da çelik bir kaba alın. Sıcak suyun içerisine karıştırmış olduğunuz bitkileri ilave ederek kabın ağzını iyice kapatın ve soğumaya bırakın. Su soğuduğunda karışımı süzerek cam kavanoza aktarın. Süzme işlemi için süzgeç ya da tülbent yerine dokusu sık bir bez kullanın. Böylece kavanoza aktardığınız bitki suyunun içerisinde bitki parçacıkları kalmaz. Hatta evinizde kahve makinası varsa filtre kağıtlarını da kullanabilirsiniz. Kavanoza aldığınız bitki suyunun üzerine organik gül suyu ve üzüm sirkesini ilave edip limon kabuğu ve C vitaminini de karışımın içine atın. Limon kabuğu bitki suyunuz tükeninceye kadar karışımın içerisinde kalabilir.

Uygulama

Saçınızı yıkayın. Saç kremi kullanıyorsanız krem sürüp duruladıktan sonra bitkisel durulama suyunuzu saç derinize de temas edecek şekilde saçınıza dökün, ardından saçlarınızı havluya sarıp kurulayın. Bu işlemi haftada 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Koyu renk havlu kullanmalısınız çünkü bitki suyunuz beyaz havluda sarımsı lekeler bırakabilir. Saçlarınız kuruyunca lekelenme olmayacaktır, kıyafetlerinizi gönül rahatlığıyla giyebilirsiniz.

Ne işe yarar?

Sirke sudaki kireci yumuşatarak saçlarınızın daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca şampuan ve saç kremi içerisindeki kimyasalları kafa derisi ve saç tellerinden sökerek gözeneklerin tıkanmasını, saçların cansızlaşıp yıpranmasını engeller, saçlarınızı yumuşatır. Limon da sirke gibi saç tellerini parlatır. Karışımın içerisindeki bitkilerin ise saç telini güçlendirici, saç kökünü besleyici, dökülmeleri ve yağlanmayı engelleyici faydaları vardır.

Not: Eğer mürver, karakafes otu, kırk kilit gibi bitkileri bulamıyorsanız karışımınızı bunlar olmadan da yapabilirsiniz. Böyle bir durumda ısırgan otu ve biberiye oranını iki fincan olarak artırırsanız daha iyi olur. Durulama suyunuzu güneşten uzak serin yerde 3 hafta kadar saklayabilirsiniz.

Karışımdaki sirke saçların kokmasına neden olur mu?

Eğer kullandığınız sirke gerçekten doğalsa kokusu kısa bir süre sonra zaten uçacaktır. Ayrıca doğal elma sirkesinde keskin olmayan tatlı bir koku vardır. Saç rengi açık ton ve sarışın olanlar da bu kürü uygulayabilirler.

Herbalist Selma Aydemir

False