Elif Gözde Utku Türk
Elif Gözde Utku Türk
Elif Gözde Utku Türk

Rimelinizi açtıktan sonra en fazla 3 ay kullanın!

Kozmetik ürün kullanırken en sık yapılan hatalar…

Haberin Devamı

Kozmetik ürünler farmasötik ürün olarak kabul edilirler. Oldukça hassas şartlar altında üretilirler. Kozmetik ürünlerin kullanımı da yine hassasiyet gerektirir.

Kozmetik ürünlerin kullanımı sonucunda ortaya çıkan istenmeyen ve ciddi istenmeyen etkilerin pek çoğu yanlış kozmetik ürün kullanımı veya kozmetik ürünün yanlış olarak kullanılması sonucunda oluşmaktadır. Bu hataları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Kozmetik ürün kullanılırken yapılan hataların en başında kozmetik ürünleri kirli eller ile uygulamak gelmektedir. Cildinizi temizlemeden önce, cildinize krem sürmeden ve makyaj yapmadan önce, bebeklerinize bebek yağı ile masaj yapmadan önce ilk olarak ellerinizi temizlemelisiniz. Kirli eller ile kozmetik ürünlere dokunmak kozmetik ürünlerde mikrobiyal kontaminasyona sebep olmaktadır. Kozmetik ürünler kuru, direkt güneş ışığına maruziyetten uzak, karanlık ve nemsiz ortamlarda ağızları kapalı olarak saklanmalıdır. Örneğin banyo yaparken kullandığınız şampuan, sabun, duş jeli gibi kozmetik ürünlerinizi nemli ve sıcak olan banyo ortamında bırakmak yerine kuru ve temiz bir dolapta saklamak doğru olur. Ayrıca kozmetik ürünlerinizin kullanımı bittikten sonra mutlaka ürünlerinizin ağızlarını kapatınız. Ağzı açık ürünler hem devamlı hava ile temas ederek mikrobiyal üremeye sebep olacak hem de toz, kir gibi dış etmenlere maruz kalacak ve bozulacaktır.
  2. Kozmetik ürünlerinizi kimse ile paylaşmayın. Özellikle kadınlar makyaj malzemelerini arkadaşları, kız kardeşleri ile paylaşmaktan çekinmezler. Ancak bu son derece yanlıştır. Özellikle göz için kullanılan ürünler kişiye özel olmalıdır.
  3. Kozmetik ürünlerinizi birbiri ile karıştırıp yeni ürünler elde etmeyin. Örneğin bir krem ile bir farı birbiri ile karıştırıp krem allık veya krem far gibi yeni ürünler elde etmeye çalışmayın. Oluşturduğunuz yeni ürünler öngörülen kalite standartlarına uygun olmamaktadır.
  4. Bitmeye yakın şampuan, duş jeli, yüz temizleme köpüğü gibi ürünlerinize musluk suyu doldurup tekrar tekrar kullanmaya çalışmayın. Musluk suyu kozmetik bir ürünün üretimi sırasında kullanılan kalitede bir su değildir. Bitmeye yakın ürünlerin içerisindeki koruyucu miktarı ürünün miktarının azalması ile birlikte azaldığı için musluk suyu ile ürünü karıştırdığınızda yeni oluşan üründeki koruyucu madde konsantrasyonu oldukça az olmaktadır. Musluk suyu gibi farmasötik bir üründe kullanılmaması gereken bir maddeye karşı artık ürünü koruyamaz ve son derece tehlikeli bir ürün ortaya çıkartmış olursunuz.
  5. Kozmetik ürünleri amaçları dışında kullanmayın. Yani satın aldığınız bir dudak kalemini, göz kalemi olarak kullanmamanız gerekmektedir. Yine aynı şekilde gece kremi olarak satın aldığınız bir ürünü gündüz kremi yerine kullanmayın. Çünkü bazen gece kremlerinin formülasyonunda kullanılan bazı aktif bileşenler güneş ışığı ile ciltte lekelenmelere sebep olabilir. Bu sebeple gece kreminizi gece, gündüz kreminizi gündüz kullanın.
  6. Kozmetik ürünlerinizi kullanırken son kullanım tarihlerine mutlaka çok dikkat edin. Kullanım tarihi geçmiş olan bir ürünü hiçbir şekilde kullanmayın. Ayrıca rimellerinizi açtıktan sonra en fazla 3 ay kullanın.
  7. Cildinizin yapısına uygun kozmetik ürünler kullanın.
  8. Kozmetik ürünlerinizi güvendiğiniz yerlerden temin edin.
  9. Makyaj malzemelerinizi gece mutlaka cildinizden temizleyerek uzaklaştırın. Makyajlı bir cilt ile uyumayın.

Eğer kozmetik ürün kullanımı sonucunda istenmeyen veya ciddi istenmeyen bir etki ile karşılaşırsanız muhakkak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayınlamış olduğu İstenmeyen etki bildirim formunu doldurup ürünün üreticisine durumu bildirin. Ayrıca yine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun internet sitesinde yer alan “Kozmetik İstenmeyen Etki” sekmesinde “İstenmeyen Etki Bildirim Formu”nu doldurarak direk olarak Sağlık Bakanlığı’na da bildirim yapmalısınız.