GeriKişisel Bakım Ramazanda ağız kokusunu engelleyecek yiyecekler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ramazanda ağız kokusunu engelleyecek yiyecekler

Ramazanda ağız kokusunu engelleyecek yiyecekler

Ramazanda sıkça karşılaşılan ağız kokusu problemi hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Dt. Güzin Kırsaçlıoğlu, ağız kokusunu engelleyecek yiyecekleri açıkladı.

Ramazan ayı sindirim sisteminin biraz dinlenmesi ve yenilenmesi için bir fırsattır. Bu nedenle bütün beslenme uzmanları iftar ve sahur yemekleri için uyarılarda bulunuyor.

Peki, sindirim sisteminin ilk organı olan ağız ve dişlere bu dönemde özel bir bakım gerekiyor mu? Özel bakım derken, her zamankinden farklı, ramazana özel…

Ramazanda ağız kokusunu engelleyecek yiyecekler

Şöyle ki, gün boyu sıvı tüketiminin olmadığını hesaba katarsak, ağız kokusu ile baş etmek mümkün mü?

Ağız kokusunun sebebi, dişlerin arasına kaçan gıdalar ise, temizliği de ramazana özel olmalı. Sahurdan, yani yenilen son öğünden sonra mutlaka dişleri temizlemek gerekiyor. Ara yüz temizliğini tam yapmak, hatta dil temizliğini yapıp antiseptiklerle gargara yapmak gerekiyor.

Normalde gece yatmadan önce diş temizliğini yapıp yattığımız gece boyunca ağzımız kapalı ve tükürük salgılamamız yavaştır. Ama oruç tutulan dönemde, iftara kadarlık dilimde bir kısım zaman uykuda, bir kısım zamanda günlük hayatımızda geçer. Bu zaman diliminde insanlarla temas halindeyiz.

Toplu taşıma araçlarına biniyoruz, toplantı yapıyoruz, alışverişe çıkıyoruz. Bu durumda bizim ağzımızdaki kokunun başkasını rahatsız etmesi hiçte hoş olmaz. Elbette oruç bir ibadettir ve kutsaldır ama ağız kokusu rahatsız edicidir. Üstelik ağız kokusu bir zorunluluk değildir. Yani oruç tutarken ağız kokmayabilir.

 

Ramazanda ağız kokusunu engelleyecek yiyecekler
 

Nasıl mı?

Öncelikle ağız kokusuna neden olabilecek yiyeceklerden sahurda uzak duralım. Bunlar soğan, sarımsak içerikliler. 

Peynir en güzel besinlerden bir tanesi çünkü peynir hem midenize iyi gelir, hem de içeriğindeki kazeinle çürük önleyicidir.

Maydanoz tam bir C vitamini kaynağıdır ve ağız kokusunu gidermede birebirdir.

Salatalık, düşük kalori içeriği ve yüksek su tutma kapasitesiyle sahurun vazgeçilmez yiyeceği olmaya adaydır. Sahurda bol salatalık yerseniz, gün içinde susamazsınız.

Kivi içeriğinde ki C vitaminiyle gün içerisinde ihtiyacınız olan vitamini sağlar, hem de içerdiği çekirdeklerle dişin yüzeyinde peeling etkisi yaparak temizlik sağlar.

Yer fıstığı, içeriğindeki Ca ve P ile tükürüğünüzde etkin olan çürük önleyicileri dengeler. Çürüklerinizle tükürüğünüzde baş eder. Yer fıstığı bize bu konuda yardımcıdır.

Çilek, bu dönemde bol bol bulacağınız, dişleriniz için doğal bir peeling materyalidir. Diş yüzeylerini temizler.

 

Ramazanda ağız kokusunu engelleyecek yiyecekler
 

Mideniz azıcık rahat etsin, ağzınız mis gibi koksun istiyorsanız; Adaçayı ve Yeşilçay nefis içeceklerdir. Bu nedenle adaçayı ve yeşilçayı birlikte de tüketebiliriz, ayrı ayrı da. Bu çayları tüketirken şekersiz tüketmeye özen gösterin. Diş aralarından geçirerek içerseniz, her iki bitkinin sahip olduğu antibakteriyal ve antioksidan etkiyi diş etlerinizde hissedebilirsiniz.

Olmazsa olmaz mutlaka dil temizliğine özen gösterin. Yani dil yüzeyinizi özel fırçalarla ya da diş fırçasıyla temizleyin.

Bol çalkalama yapıp ağız temizliğinizi sağlamanız çok faydalıdır. En az 5 kere bol suyla çalkalama işlemi yapın.

Diş aralarınızın temizliği için ağız duşu da çok etkindir. Günde en az bir defa özellikle gece yatmadan önce kullanmanız, uzun süreli ağız sağlığınızı sağlamada çok faydalı olacaktır.

[fotogaleri=2210,1675,3352]

False