Sertaç Sever
Sertaç Sever
Sertaç Sever

Nemlendiriciyi cildiniz ıslakken sürün

Kışın ellerin ve dudakların kurumasını önlemek için neler yapılabilir?

Haberin Devamı

Cildimiz bizi narin ama dayanıklı bir kumaş gibi güneş, sıcak ve soğuk gibi dış etkenlerden korur. Bizim de cildimiz, korumamız gerektiğini belirten Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sertaç Sever, kışın el ve dudak bakımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Cildimizin üstünde ölü deri hücrelerinden oluşan bir tabaka ve onun örten cilt yağı vardır. Bu kusursuz örtüyü ne kadar korur ve bakımını bilinçli bir şekilde yaparsak egzama, kuruma çatlama gibi deri sorunlarıyla o kadar az karşılaşırız.

Soğuklar neden cildimize zarar veriyor?

Cildimiz damarlar yardımıyla beslenir. Soğukla karşılaştığımızda vücudumuz bizim için değerli olan ısıyı korumak için damarları büzer fakat cildin beslenmesi de bu şekilde azalmış olur. Çiçekler nasıl susuz kalınca kurursa derimiz de bu nedenle cansızlaşır ve kuruluğun daha ileri aşamalarında aynı çorak topraklar gibi çatlar.

Gereksiz yere sabun kullanmıyın

Sık el yıkamak, özellikle gereksiz yere sıvı sabun ve anti-bakteriyel özellikteki ürünleri kullanmak derideki koruyucu yağ tabakasını incelterek cildi daha kırılgan bir hale getirir. Sabunları gerektiği durumlarda ve az sıklıkla kullanalım. PH oranı 5.5’e yakın olanları ve daha cilde dost, alerji testleri yapılmış ürünleri tercih edelim.

Ellerini ve dudaklarınızı soğuktan koruyun

Eldivenler ellerimizi ayazdan korumak ve atkı da dudaklarımızı soğuktan sakınmak için vazgeçilmezler. Amaç ısıyı dışarda tutup cilt damarlarımızın büzülmesini engellemek.

Nemlendirmek çok önemli!

Kışın özellikle yoğun yağlı nemlendiriciler kullanmamız gerekir. Dudaklar için balmler vazgeçilmez. Artık erkek ve kadınlar için seçenekler var. Bir de tüm nemlendiriciler için ortak bir püf nokta var. Cildiniz ıslakken nemlendirici sürdüğünüz zaman alttaki suyun buharlaşmasına izin vermez bu sayede deriniz ekstra nemli ve yumuşak kalır.

Kuruma ve çatlamaya devam ediyorsa cildiniz mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız. Aşırı ince ve hassas ciltler ile egzama ve sedef gibi deri hastalıklarında ayrıca ek ilaçlar kullanmamız gerekir bu özel dönemde.