GeriKişisel Bakım Lazer mi vazer mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lazer mi vazer mi?

Lazer mi vazer mi?

Estetik yaptırırken bu yöntemleri de gözden geçirin!

Son yıllarda medikal estetik alanında teknolojik bir patlama yaşanıyor. Piyasada düzinelerce yeni cihaz, ürün ve uygulama hem hekimlere hem de hastalara “en son ve en iyi yöntem” olarak pazarlanıyor. Liposuction da bu alanlardan bir tanesi. 1980'lerin başından itibaren uygulanan ‘klasik’ liposuction yani vakumla yağ alma işleminin yanına bugün vazer ve lazer de eklendi. Ancak bunlar farklı liposuction yöntemleri değil, klasik liposuctionda kullanılan farklı iki yardımcı araç olarak düşünülmeli. Bu araçları kullanma sebebimiz ise yağları eriterek daha kolay dışarı almak ve cildi sıkılaştırmak.

Lazer mi vazer mi

VAZER NEDİR?

Vazer tekniğinde cilt altına sokulan bir kanül yardımı ile ultrasonik ses dalgaları çalışılacak bölgeye iletiliyor. Ses dalgalarının yarattığı yüksek titreşim yağ hücreleri arasında baloncuklar yaratıyor ve hücreleri yapıştıkları 3 boyutlu bağ dokusundan ayırıyor. Yerlerinden oynatılan yağ hücreleri sonrasında bildiğimiz vakumlu aspirasyon yöntemi ile kolayca dışarı alınıyor. Ultrason enerjisi oldukça güvenli bir enerji; yağ hücrelerini yerlerinden oynatırken ne bu hücrelere, ne de çevredeki sinir, damar ve bağ dokusuna hasar vermiyor.

VAZERİN ÜSTÜNLÜKLERİ NELERDİR?

Vazer teknolojisin en büyük üstünlüğü ve farkı da hiçbir şeyi bozmadan yağları yerinde oynatma becerisi. Böylelikle:

  • Canlı olarak dışarı alınan yağ hücrelerini yağ enjeksiyonunda kullanmak mümkün oluyor.
  • Geride kalan 3 boyutlu bağ dokusu hasar görmediği için esnekliğini koruyor ve yapışmıyor; bu teknikle sıfıra yakın cilt altı yağ dokusunu yapışıklıklar olmadan almak mümkün
  • Yağ parçalama olayı hızla gerçekleştiği için vazer işleminin eklenmesi ameliyat süresinde ciddi uzamalara neden olmuyor.
  • Cilt altı yağ dokusunu tamamen boşaltmak mümkün olduğu için high definition adı verilen tekniği uygulamak mümkün. Bu teknikte uygun kişilerde liposuction ile six-pack yapmak ve kaslı bir vücut görünümü vermek mümkün.

VAZERİN DEZAVANTAJLARI NEDİR?

  • Vazer ısı transferi ile değil kabarcıklar yaratarak çalıştığı ve hiçbirşeye zarar vermediği için ameliyat sonrası ciltte bir sıkılaşmaya neden olmuyor.
  • Vazer enerjisini veren kanülün çapı geniş olduğu için giriş yerleri biraz daha belirgin oluyor.

LAZER LİPOSUCTİON NEDİR?

Lazer liposuctionda yağ dokusu cilt altına sokulan bir kanülle iletilen lazer ışınları ile ısıtılarak eritiliyor. Yaklaşık 50-52 dereceye çıkan bu ısı aynı zamanda çevre bağ dokusu ve cilde ait dermal kollajeni de ısıtarak sıkılaşma sağlayabiliyor.

Vazerden farklı olarak kullanılan ışığın dalga boyuna göre farklı cihazlar mevcut. Örneğin SlimLipo 924/975 nm dalga boyunu kullanırken SmartLipo 1064/1320/1440 nm olarak 3 çeşit dalga boyunu birden kullanabiliyor. Üç dalga boyunun değişik kombinasyonları ile ışının daha çok yağ dokusu veya dermal doku tarafından emilmesi sağlanabiliyor.

LAZERİN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Lazer etkisini ısıtarak gösterdiği için protein yapılı dokularda kısalma/küçülme yaratıyor; bunun klinik sonucu ise sıkılaşma. Özellikle gıdık ve kol sarkmalarında yeni bir çığır açtığı söylenebilir, çünkü eskiden buralara liposuction yapmak boşalan dokuların daha da sarkmasına neden olabiliyordu.
  • Üç dalga boylu cihazlarda gerekiyorsa hiç yağ eritmeden ve almadan da cilt sıkılaştırması yapılabiliyor. Bu konuda etkinliği cilt yüzeyinden uygulanan Ulthera ve Thermaj gibi cihazlardan daha iyi.
  • Eskiden liposuction yapılması mümkün olmayan baldır, ayak bileği gibi bölgelerde lazerle sadece yağı ertmek ve içerde bırakmak da bir incelme sağlayabiliyor. Çünkü ısı etkisi ile ölen yağ dokuları 2 ay içinde vücut tarafından temizleniyor.
  • Üç dalga boyunu kombine edebilen cihazlarda ‘Cellulaze’ fonksiyonu ile selülite sebep olan bağ dokusu bantları kesilebiliyor. Bu da selülitlerde düzelme sağlıyor.
  • Lazer daha güçlü bir enerji tipi ve zor bölgelerde daha başarılı: Örneğin erkekte meme dokusu gibi.

LAZERİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

  • Lazer enerjisi Vazer kadar seciçi ve güvenli değil. Karşısında çıkan bütün dokuları (damar ve sinirler dahil) ısıtabiliyor. Bu da komplikasyon çıkmaması için dikkatli kullanılmasını gerektiriyor.
  • Lazerle yağları eritip liposuction ile almak, sonra da cildi sıkılaştırmak ameliyat süresini uzatıyor. Zira enerjiyi yanığa sebep olmamak için yavaş vermek gerekiyor. Üç dalga boylu sistemlerde 1 litre yağ almak 45 dk sürebiliyor.
  • Lazer ışını eritmediği yağlarda da birkaç hafta sonra sertleşmeye ve nekroza neden olabiliyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında LPG, Velashape veya Exilis gibi bir cihazla masaj seansları mutlaka gerekiyor.

LAZER VEYA VAZER HER OLGUDA KULLANILMALI MI?

Tek tip bir tedaviye tıbbın hiçbir alanında yer yok. Kırklı yaşlarda yağlanma ile beraber hafif sarkması olan bir bayan hastada lazer tercih edilmeliyken, 30 yaşlarında eskiden vücut çalışıp biraz yağlanmış bir erkek hastada Vazer daha uygun.

Prof. Dr. Ferit Demirkan

False