Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

"Kuş yüzü" ifadesine çene ucu estetiği

Çene ucunun boyutu ve konumundaki kusurlar, kemerli ve dışa doğru bombeli bir burun yapısıyla birleşince kadın ve erkeklerde özellikle yandan bakıldığında kuş yüzü görünümü ortaya çıkmaktadır. Çene ucu estetiği sayesinde kadın ve erkeklerdeki bu önemli estetik deformasyon düzeltilebilmektedir.

Haberin Devamı

Toplumumuzda büyük ve sivri çeneye kıyasla küçük çene oluşumu daha çok gözlemlenmektedir. Çene ucunun küçük kalmasının en önemli nedeni, çene dokusunun yeterince gelişmemesidir. Bu bir şekil bozukluğudur. Burada genetik yatkınlık başrol oynar. Yine toplumumuzda burun yapısının sıklıkla kemerli ve kartal gagası tabir edilen görünümde olduğunu dikkate alırsak, bu tablonun küçük çene yapısıyla birleşmesi kuş yüzü (bird face) görünümüne neden olur. Kuş yüzü görünümünde küçük çene genellikle geride konumlanmıştır. 

ÇENE UCUNUZUN İLERİDE YA DA GERİDE OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Çene ucunun burun ve dudak ile simetrisi, çene ucunun ileri ya da geride olduğunu belirler. Burun ucunuz üst dudak ile estetik ölçülere uygun açıda konumlanmışsa, burun ucundan çeneye doğru hayali düz bir çizgi çekin. Kadınlarda dudaklar bu çizginin hemen gerisinde kalıyorsa çene ucu konumu ideal olarak kabul edilir, tabi çene şeklinde başka deformasyonlar yoksa. Erkeklerde ise dudaklar, kadınlarinkine göre daha geride kalmalıdır.

Haberin Devamı

KÜÇÜK ÇENE BURNU BÜYÜK GÖSTERİR

Yüzün diğer hatlarıyla uyumsuz bir şekilde normalden daha küçük çene yapısının yarattığı başka estetik ifade bozuklukları da söz konusudur. Normal boyuttaki bir burnun, çenenin küçük olması nedeniyle olduğundan daha büyük görünmesi, gıdıyı destekleyen yumuşak dokuların yetersiz olması nedeniyle erken yaşta çene altında gıdı birikintisinin ortaya çıkması, yüzün küçük ve yuvarlak görünmesi söz konusu kusurlardır. Ölçüsüz oranda sivri, öne doğru çıkan bir çene formu ise yüzün uzun görünmesini sağlar. Kadında bu hiç de arzu edilmeyen ifadedir.

ÇENE UCU ESTETİĞİ, ÇENEYE EN SIK YAPILAN OPERASYONDUR

Sivri ya da normalden daha küçük yapıdaki çenenin kişinin kendine özgü yüz hatları dikkate alınarak tedavi edilir. Çene ucu estetiği, bu şekil bozukluğunu düzeltmek için çeneye en sık yapılan estetik operasyondur. Çene ucu estetiği, genellikle burun ucu ya da burun estetiği ameliyatı ile kombine edilebilmektedir.

KİŞİNİN ÇİĞNEME SORUNU VARSA…

Çene ucu estetiği olabilmek için kemik ve doku gelişiminin tamamlandığı 18 yaş ve üzerinde olmak gerekir. Isırma, çiğneme kusuru ya da üst ve alt çene arasında asimetri problemi yoksa sadece çene ucu estetiği işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu saydığımız kusurların varlığında cerrahi seçenekler devreye girer.

Haberin Devamı

ÇENE UCU İSTETİĞİ VE İYİLEŞME DÖNEMİ

Çene ucunun büyütülmesi operasyonunda hastanın durumuna göre anestezi türü seçilir. Kemik ve yumuşak dokuya müdahale edilir. Silikon, titanyum gibi çeşitli implantlar kullanılarak ya da hastanın durumuna göre 8 ila 12 ay kalıcılığı olan dolgu maddelerinin enjeksiyonu ile çene ucu yüz profili ve şekliyle uyumlu boyutlara getirilir. İmplant kullanımında ağız içinden kesi açılır. Bu yüzden izler görülmez. Dikişler 1 haftada kendiliğinden erir. Ameliyat ortalama 1 saat sürer. Sonuçları kalıcıdır. 1 hafta kadar sıvı gıdalar tüketilir. Bu sürede ağız içindeki yara büyük ölçüde iyileşir ve hasta işine dönebilir. Çene ve ağız bölgesinde şişlikler normaldir. 7-8 günde kaybolur. Hafif düzeydeki ağrılar, ağrı kesici ilaçlar ile önlenir. Protezin hatasız bir şekilde yerine oturması için özel bandajlar kullanılır. Sonuçların tam olarak ortaya çıkması 1 ayı bulmaktadır.

Haberin Devamı

Çene ucu estetiği operasyonu ile çene ucu, burun, dudak, yüz uzunluğu oranları arasında ideal uyum sağlanmış olur. Erkeklik ve kadınlık algısına uygun boyutta, şekilde ve konumda bir çene ucu elde edilmiş olur. Erken gıdı oluşumu önlenir. Hastada kuş yüzü oranları varsa, buna kalıcı olarak veda eder.