GeriKişisel Bakım Kış aylarında sağlıklı bir cilt için alınacak 8 önlem
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış aylarında sağlıklı bir cilt için alınacak 8 önlem

Kış aylarında sağlıklı bir cilt için alınacak 8 önlem

Cildin kışın da rahat bir nefes alması için basit ama etkili tedbirler...

Yaz aylarında sağlıklı bir bronzluk ya da güneşten korunmak için özen gösterilen cilt bakımı kışın unutuluyor. Ancak soğuk hava, kalorifer ile ısınan kapalı ve nemsiz ortamlar cildin olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor.

Cildimiz bedenimizi enfeksiyon oluşturabilecek mikroorganizmalardan, zararlı kimyasal madde ve toksinlerden, morötesi ışınlardan, sıcak ve soğuktan koruyan mükemmel bir organ. Ancak işlevini yerine getirmesi için bakıma ihtiyacı var.

Kış aylarında sağlıklı bir cilt için alınacak 8 önlem

Cilt doğal nem üretimini ihtiyacına göre şekillendirse de nemin azaldığı kış aylarında cildin doğal nem üretim hızı yetersiz kalabiliyor. Bu da kış aylarında ellerde kuruma, kızarma ve çatlak oluşumu gibi sorunları beraberinde getiriyor. Soğuk hava, cildin nemini azaltan en önemli faktör.

KIŞIN SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN 8 KRİTİK ÖNLEM!

1-CİLDİNİZİ NEMLENDİRİN

Soğuk havanın neden olduğu kuruluğu önlemek için cildinizi nemlendirin. Cilt nemlendirmede kullanılan nemlendiriciler iki farklı mekanizmayla çalışır. Bazı nemlendiriciler, deri yüzeyinde bir katman oluşturur ve derinin doğal neminin buharlaşarak yitirilmesini engeller. Bu tür nemlendiriciler arasında vazelin, lanolin gibi yağlar bulunur. Etkili nemlendiriciler olmalarına karşın sürülmeleri zordur.
Diğer grup nemlendiriciler ise havadaki nemi ya da derinin alt katmanlarındaki nemi yüzeye çekerek derinin nemlenmesini sağlarlar. Bunlara örnek olarak, gliserin ve bitkisel yağları verebiliriz.

2-KOKUSUZ VE RENKSİZ ÜRÜNLER KULLANIN

Banyoda vücut temizliğinde deri PH’ına yakın PH’da renksiz, kokusuz duş jeli veya sabunlar kullanın. Çok sıcak suyla yıkanmayın, banyoda kalış sürenizi kısa tutun. Banyodan sonra nemlendirmeyi, cilt üzerindeki su buharlaşmadan mutlaka yarım saatlik dönemde yapın.

3-ELDİVENSİZ TEMİZLİK YAPMAYIN

Eldiven kullanmadan temizlik malzemelerine temastan mümkün olduğunca kaçının ve her el yıkamadan sonra özellikle kış aylarında ellerde bariyer özelliğine sahip bir nemlendirici kullanın. Buna kış döneminde, yaz dönemine göre daha çok ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

 

Kış aylarında sağlıklı bir cilt için alınacak 8 önlem
 

4-BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Cildin nemini artıran vitamin (A, C, E vitaminleri), mineraller ve vücutta yapılmayan bazı temel yağ asidlerinden (linoleik ve linolenikasid) zengin beslenmeye dikkat edin.

5-EVİNİZİ DE NEMLENDİRİN

Kış döneminde cildinizin nemlendirilmesi kadar yaşadığınız ortamın havasının nemlendirilmesinin de önemli olduğunu unutmayın.

6-ELDİVEN KULLANMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN

Soğuk havalarda dışarı çıkarken eldiven kullanın.

7-PAMUKLU KIYAFETLER TERCİH EDİN

Giysilerinizde yün veya sentetik ürünler yerine pamuklu olanları tercih edin.

 

Kış aylarında sağlıklı bir cilt için alınacak 8 önlem
 

8-GÜNLÜK BAKIMINIZDA ILIK SU KULLANIN

Soğuk havalarda ellerin çok sıcak veya soğuk suyla yıkanması cildi daha hassas hale getirebiliyor. Günlük el ve yüz temizliğinizi ılık suyla yapın.

BAL VE ZEYTİNYAĞI CİLT DOSTUDUR

Bal kuru ciltlerin nemlendirilmesinde kullanılabiliyor ve cilde parlaklık, canlılık kazandırıyor. Balın antibakteriyel etkisi olduğundan hafif cilt kızarıklıklarını giderebilme özelliği de mevcut. Zeytinyağı ise cilde uygulandığında (özellikle bebeklerde bez bölgesinde pişik olduğunda) bazı egzamalarda ciltte yatıştırıcı olarak fayda sağlayabiliyor.

DHA

False